Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami 2. januarja 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 13.33 sta na Golteh v občini Ljubno na smučišču trčila smučarja, pri čemer se je eden od njiju poškodoval. Reševalci na smučišču so poškodovanca oskrbeli in predali reševalcem Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik iz Maribora. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP na krovu je poškodovanca prepeljala v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 13.19 se je na Planini na Šeh, občina Bohinj, pri sankanju poškodoval otrok. Gorski reševalci GRS Bohinj in združena ekipa HNMP- Gorsko reševalna zveza Slovenije (GRZS) Brnik so poškodovanca na kraju oskrbeli in s helikopterjem SV prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Ob 13.10 se je na Rudnem Polju, občina Bohinj pri teku na smučeh poškodovala tekačica. Na kraju jo je oskrbel reševalec Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in jo predal staršem, ki so jo prepeljali v SB Jesenice.

Ob 15.50 so na območju občine Kranjska Gora reševalci GRS Mojstrana nudili pomoč reševalcem NMP Jesenice pri prevozu obolele osebe od Slapa Peričnik do reševalnega vozila. S terenskim vozilom so odšli ponjo in jo prepeljali v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP).

Izpostava Maribor

Ob 9.40 se je na smučišču Rogla, občina Slovenska Bistrica, poškodoval smučar. Posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP na krovu je poškodovanca prepeljala v celjsko vojašnico, od koder so ga reševalci NMP prepeljali v SB Celje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 12.26 je na regionalni cesti Verd–Borovnica, občina Borovnica, osebno vozilo zapeljalo s ceste na bankino, se prevrnilo na bok, trčilo v odbojno ograjo ter pristalo na kolesih. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Stara Vrhnika in Borovnica so zavarovali so kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila, odklopili akumulator ter posuli absorbent po izteklih tekočinah. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci NMP.

Ob 16.39 je na avtocesti med Vodicami in Šmartnim, občina Ljubljana, voznik z osebnim vozilom trčil v ograjo. Poleg delavcev DARS-a so posredovali tudi poklicni gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in reševalci NMP. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter pomagali prisotnim službam na kraju dogodka. Eno osebo so v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci NMP.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 14.59 se je v Pavlinovi ulici v Krškem pri kurjenju v kurilnici zadimilo v prostorih celotne stanovanjske hiše. Gasilci PGE Krško so prostore prezračili, prekinili kurjenje v peči, pregledali objekt s termovizijsko kamero in svetovali pregled s strani dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.13 so v Ulici Bratov Novak v Ljubljani zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Še pred prihodom gasilcev so saje pogorele. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tacen so pregledali okolico dimnika, spraznili peč ter očistili saje iz dimnika. Lastniku so svetovali obisk strokovno usposobljene osebe, da pregleda in dokončno očisti dimniško tuljavo pred ponovnim zagonom peči.

Izpostava Maribor

Ob 18.12 je v naselju Vrhov Dol, občina Maribor, gorel drog električne napeljave. Gasilci PGD Pekre in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so začetni požar pogasili in nudili pomoč delavcem Elektra.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.44 so na Poti Josipa Brinarja v Hrastniku zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Hrastnik so pogasili dimniški požar, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in pomagali dimnikarju pri čiščenju.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.06 je na štajerski avtocesti na viaduktu Petelinjek, občina Lukovica, v smeri Celja gorelo kombinirano vozilo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 12.57 je v Sopotnici, občina Škofja Loka, zagorelo drevo. Gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka so drevo pogasili in ga podrli.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.58 sta v Titovi ulici v Radečah gasilca PGD Radeče nudila pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.32 so v Trubarjevi ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 16.41 so v objektu v Ulici Ane Ziherlove v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata kabine okvarjenega dvigala ter iz nje rešili tri odrasle osebe in dva otroka.

Izpostava Maribor

Ob 20.42 so v Spodnji Voličini, občina Lenart, gasilci PGD Lenart nudili pomoč reševalcem NMP. S tehničnim posegom so odprli vrata stanovanja in reševalcem omogočili dostop do onemogle osebe.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/