Skoči do osrednje vsebine

Pojasnilo o imenovanju predstavnikov vlade v Kolektivni pogodbi za policiste

Kolektivna pogodba za policiste v prvem odstavku 13. člena določa, da pogodbeni strani sporazumno imenujeta petčlansko komisijo za razlago kolektivne pogodbe, pri čemer vsaka stran imenuje po dva člana komisije, s soglasjem pa pogodbeni strani imenujeta predsednika komisije.

Sindikat policistov Slovenije je 7. decembra 2021 Vlado Republike Slovenije obvestil, da je v Komisijo za razlago kolektivne pogodbe za policiste imenoval mag. Kristjana Mlekuša, predsednika sindikata, in Sebastjana Korošca, generalnega sekretarja sindikata. Glede na to, da je Sindikat policistov Slovenije v komisijo imenoval dva najvišja predstavnika sindikata, se je tudi Vlada Republike Slovenije odločila, da bo zagotovila temu primerno članstvo. Za člana Komisije za razlago kolektivne pogodbe za policiste, ki bosta v komisiji zastopala vlado, sta bila tako imenovana Aleš Hojs, minister za notranje zadeve, in dr. Anton Olaj, generalni direktor policije, za njuna namestnika pa Robert Kos, direktor Urada za organizacijo in kadre v Ministrstvu za notranje zadeve, in Danijel Žibret, namestnik generalnega direktorja policije.

Članstvo komisije je bilo treba posodobiti tudi zato, ker nekateri člani oziroma nadomestni člani niso več zaposleni v Ministrstvu za notranje zadeve, Gregor Novak, ki ga je v komisijo imenovala vlada, pa je postal sindikalni zaupnik v Policijskem sindikatu Slovenije, ki 100 odstotkov delovnega časa opravlja sindikalno delo, zato v Komisiji za razlago kolektivne pogodbe za policiste ne more več zastopati stališč Vlade Republike Slovenije.