Skoči do osrednje vsebine

Slovenci v Londonu v času osamosvojitve Slovenije

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je včeraj na pogovor sprejela člane Slovenskega kriznega centra in avtorje publikacij o gibanju civilne družbe Slovencev v Londonu v času osamosvojitve Slovenije.
Udeleženci sestanka in ministrica stojijo na terasi urada.

Ministrica z avtorji publikacije. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Prof. dr. Marko Hawlina, prof. dr. Zvezdan Pirtošek, prim. Polonca Truden-Dobrin, dr. med., mag. Miha Dobrin ter dr. Matevž Košir iz Arhiva Republike Slovenije so ministrici predstavili delovanje Slovencev v Londonu pred tridesetimi leti, ko so se spontano in po svojih najboljših močeh vključili v dogajanje ob osamosvajanju in vojni v domovini. Dogodki v Sloveniji so spodbudili spontano povezovanje in delovanje civilne družbe v podporo slovenski samostojnosti ter ustanovitev skupine Slovenian Crisis Centre (Slovenski krizni center), ki je usklajevala delovanje skupin in posameznikov. Med številnimi akcijami so pripravili odmeven shod na trgu Trafalgar Square, s svojo srčnostjo pa dokazali, da se sanje o priznanju samostojne in neodvisne države lahko uresničijo.

Ministrici so ob tej priložnosti predali publikacije, ki so jih izdali s podporo Arhiva Republike Slovenije: Kroniko delovanja civilne družbe v Londonu v pomoč slovenskemu osamosvajanju ter angleški in slovenski izvod kataloga z razstave, posvečene temu dogajanju. Skupina, ki si še danes prizadeva, da se spomini na to obdobje ohranijo, je predlagala, da se k zbiranju gradiva, ki je nastalo v tem obdobju, pozove vse slovenske skupnosti po svetu.