Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti in župan Arsenovič podpisala pogodbo o sofinanciranju Centra Rotovž

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič sta podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta Center Rotovž. Gre za pomemben korak k uresničitvi projekta, na katerega v Mariboru čakajo že dolga leta, aktualna vlada pa je z znatnim finančnim vložkom v višini 12,7 milijona evrov pristopila k sofinanciranju te pomembne investicije.

Minister za kulturo dr. Simoniti je ob podpisu izrazil ponos, da lahko tvorno sodeluje pri tako pomembnem projektu, župan Arsenovič pa se mu je zahvalil za vso podporo in konkreten premik k uresničitvi projekta. Projekt ni izjemen le za mesto Maribor, je povedal Arsenovič, ampak za celotno Podravsko regijo.

Vlada Republike Slovenije je na predlog Ministrstva za kulturo uvrstila projekt v veljavni Načrt razvojnih programov 2020–2024. Predvidena investicijska vrednost projekta je 25.400.798,30 evrov (vključno z DDV), Ministrstvo za kulturo RS pa bo iz sredstev državnega proračuna v obdobju 2021–2024 ta projekt sofinanciralo z 12,7 milijona evrov. To bo v prihodnjih letih tudi eden od pomembnih velikih nacionalnih projektov javne kulturne  infrastrukture, ki ga je ministrstvo uvrstilo v svoj program investicij, potem ko je v letošnjem in tudi v prihodnjih državnih proračunih uspelo zagotoviti rekordno visoka sredstva za področje kulture.

Projekt Center Rotovž Maribor bo pomembno prispeval k razvoju javne kulturne infrastrukture, saj se bo Rotovški trg vzpostavil kot enovita kulturna celota oziroma kot inovativen center, usmerjen k promociji knjige, izobraževanja, kulture in digitalizacije. S centrom bodo med drugim zagotovljeni tudi boljši pogoj za izvedbo Festivala Lent.