Skoči do osrednje vsebine

Poveljniki kontingentov Slovenske vojske so poročali vrhovnemu poveljniku

Poveljniki kontingentov Slovenske vojske so danes predsedniku Republike Slovenije in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju poročali o delu in trenutnih razmerah v mednarodnih operacijah in na misijah.

Poveljnike kontingentov v Bosni in Hercegovini, Iraku, na Kosovu, v Latviji in Maliju so pozdravili ter jim zaželeli mirne praznike tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in poveljnik sil Slovenske vojske generalmajor Miha Škerbinc.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je v uvodnem nagovoru pripadnikom kontingentov povedal, da smo v prazničnem adventnem decembru in pred božičnimi prazniki, ki imajo posebno sporočilo upanja na nekaj novega in dobrega. »To je odlična iztočnica in vzporednica za stvari, ki se dogajajo v Slovenski vojski. Vsekakor je bilo v zadnjem času na Ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski narejenega veliko, tako glede izboljšanja statusa pripadnikov Slovenske vojske kot tega, da se je končno začela težko pričakovana posodobitev,« je izpostavil minister v svojem nagovoru. »V teh dneh smo s skupnimi prizadevanji z generalštabom in načelnikom uredili tudi dve pomembni zadevi, ki zadevata plače vojakov, s čimer bomo zaokrožili celoten paket urejanja vašega statusa,« je še poudaril minister Tonin. »Hkrati poteka posodobitev Slovenske vojske, vlagamo v infrastrukturo – tako v vojašnice kot v opremo. Vsi si želimo, da bo ta potekala čim bolj transparentno, jasno in hitro. Ne nazadnje si vsi želimo zadovoljnih in dobro opremljenih slovenskih vojakov,« je še dodal.

Minister se je v uvodnem nagovoru zahvalil tudi predsedniku republike za njegovo podporo v vsem tem času: »Podpora vrhovnega poveljnika je zelo pomembna, tudi takrat, ko so razprave neprijetne. V tistih trenutkih je najpomembnejše, da ima obrambni sistem podporo vrhovnega poveljnika. V vsem tem času, ko smo se ukvarjali tudi s težkimi in neprijetnimi vprašanji, smo imeli podporo vrhovnega poveljnika, za kar sem mu hvaležen.« Ob koncu kratkega nagovora se je minister zahvalil vsem pripadnikom slovenskih kontingentov v mednarodnih operacijah in misijah za njihovo predano služenje domovini. »Na vas smo ponosni in smo vam za vaše delo izredno hvaležni,« je svoj nagovor sklenil minister Matej Tonin.

V nadaljevanju videokonference se je predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil najprej zahvalil pripadnikom slovenskih kontingentov v mednarodnih operacijah in na misijah za sijajno opravljeno delo. »Sprejmite izraze moje hvaležnosti za dva vaša prispevka – s profesionalnim delom prispevate k ugledu države ter k miru in varnosti v svetu. Upam, da vam to poslanstvo daje tudi osebno zadoščenje. Kot vrhovni poveljnik sem zelo ponosen na vas. Ko govorim z drugimi predsedniki držav, s katerimi sodelujete v okviru misij, slišim samo pohvale, in prav je, da to ve tudi slovenska javnost,« je izpostavil vrhovni poveljnik.

Spomnil je tudi, da letos praznujemo 30. obletnico osamosvojitve naše domovine, katere pomemben del je tudi Slovenska vojska. Republika Slovenija je danes aktivna zaveznica v Natu in sodeluje v mednarodnih operacijah in na misijah skoraj od svoje ustanovitve. V tem času je naša država postala ugledna članica mednarodne skupnosti, ima veliko prijateljev in nobenega sovražnika,« je še ocenil predsednik. »Ko sem obiskal slovenski kontingent na Kosovu in bil dan prej v Beogradu, sem ugotovil, da imate avtoriteto na obeh straneh, na katerih skrbite za varnost. Prijatelje imamo na obeh straneh, ne glede na razlike. Zaradi vašega dela vas cenijo,« je poudaril predsednik. »Enako je v Iraku in Latviji. Slovenija ima kot zavzeta članica Nata dobre odnose tudi z Rusijo. V Bosni in Hercegovini smo pri vseh prepoznani kot prijatelji vseh narodov. Trudimo se, da jih razumemo, in bili smo med prvimi, ki smo opozarjali na nujnost nadaljevanja širitve EU tudi na države Zahodnega Balkana,« je še poudaril in opozoril, da se razmere v svetu lahko hitro spreminjajo, in to ne le zaradi covida. »Zaupanje v multilateralizem se le počasi vrača,« je optimističen predsednik.

Predsednik republike se je ob koncu nagovora zahvalil poveljnikom in drugim pripadnikom kontingentov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in na misijah. Zaželel jim je mirne in lepe praznike med opravljanjem svojih nalog v službi domovine.

Prihajajoče praznične dni bo na nalogah ohranjanja miru v mednarodnih operacijah in na misijah preživelo okoli 270 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Ti skladno s sklepi Vlade Republike Slovenije delujejo v operacijah in na misijah Nata, EU, Organizacije združenih narodov in globalne koalicije, s čimer se Slovenija odgovorno in solidarno odziva na trenutna varnostna tveganja. Težišče delovanja Slovenske vojske je območje Balkana, sicer pa k miru in varnosti prispeva v devetih mednarodnih operacijah in misijah. Od leta 1997 so bili pripadnice in pripadniki Slovenske vojske na naloge v službi miru napoteni 14.557-krat.