Skoči do osrednje vsebine

Olajševanje naložb za razvoj v okviru Svetovne trgovinske organizacije

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Članice Svetovne trgovinske organizacije so v okviru plurilateralne pobude o olajševanju naložb za razvoj kljub preložitvi 12. ministrske konference nadaljevale delo. Kar 112 držav članic Svetovne trgovinske organizacije je tako sprejelo Skupno izjavo o olajševanju naložb, ki zagotavlja ohranitev doseženih rezultatov in zavezo k uspešnemu zaključku pogajanj do konca leta 2022.

K pobudi je tik pred napovedano 12. ministrsko konferenco pristopilo dodatnih osem držav in s tem je število sodelujočih naraslo na 112, kar je več kot dve tretjini vseh držav članic Svetovne trgovinske organizacije - teh je skupno 164.

Članice so tako v decembru sprejele Skupno izjavo o olajševanju naložb (v angleščini), ki zagotavlja ohranitev doseženih rezultatov in zavezo k uspešnemu zaključku pogajanj do konca leta 2022. V okviru slovenskega predsedstva so bili izvedeni formalni postopki, da je skupno izjavo lahko podprla tudi Evropska unija.

Plurilateralna pobuda o olajševanju investicij za razvoj je bila oblikovana na 11. ministrski konferenci Svetovne trgovinske organizacije na pobudo skupine članic, med katerimi so bile tudi EU in njene države članice. Cilj te pobude je prek strukturirane razprave vzpostaviti multilateralni naložbeni okvir za razvoj.

Pobuda se osredotoča na izboljšanje administrativnih postopkov, preglednosti, zniževanje stroškov, vzpostavitev ustreznih mehanizmov za izmenjavo informacij in s tem izboljšanje administrativne usposobljenosti in naložbenega okolja v manj razvitih državah.

Na spletni strani Svetovne trgovinske organizacije najdete več informacij o pobudi (v angleščini).