Skoči do osrednje vsebine

Odkrivanje mladih talentov klasične glasbe na madžarski javni televiziji

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je 17. decembra 2021 sprejela predstavnike madžarske televizijske oddaje za odkrivanje mladih talentov klasične glasbe "Virtuozi V4+". Osrednja tem pogovora je bilo sodelovanje Slovenije kot gostujoče države v letu 2022.
Državna sekretarka s predstavniki madžarske televizijske oddaje za odkrivanje mladih talentov klasične glasbe in slovensko delegacijo

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc s predstavniki madžarske televizijske oddaje za odkrivanje mladih talentov klasične glasbe "Virtuozi V4+" | Avtor: Ministrstvo za kulturo

"Virtuozi V4+" je televizijski oddaja za izbor glasbenih talentov na področju klasične glasbe. Oddaja dokazuje, da je mogoče ustvariti odmevno oddajo z visoko gledanostjo, ki v ospredje postavlja klasično glasbo. Poslanstvo oddaje je odkriti mlade glasbene talente, ki se ukvarjajo s klasično glasbo, ter jim omogočiti možnosti za nadaljnje izobraževanje, profesionalni razvoj in nastope, ki jih sicer ne bi bili deležni. Poleg promocije klasične glasbe je poslanstvo oddaje tudi graditi most med državami s sodelovanjem na kulturnem področju.

Produkcija televizijske oddaje izjemno nadarjenih mladih talentov klasične glasbe držav članic Višegrajske skupine (Madžarska, Češka, Poljska in Slovaška) se je začela leta 2014. Do sedaj so v projektu med drugim sodelovali Lang Lang, Hauser (2Chellos) in Andrea Bocelli. Poleg držav članic Višegrajske skupine so kot gostujoče države sodelovale Nemčija, Združeno kraljestvo, Danska, Srbija in Hrvaška.

V letu 2022 je kot gostujoča država vabljena Slovenija. Tokratno uvodno srečanje je bilo namenjeno predstavitvi projekta, vloge gostujoče države in častnih pokroviteljev gostujočih držav. Državna sekretarka dr. Fridl Jarc se je med drugim seznanila s predlagano obliko sodelovanja Ministrstva za kulturo v projektu – častni pokrovitelj gostujoče države. Dokončna odločitev o sodelovanju bo sprejeta predvidoma prihodnje leto. 

Srečanja z Mariann Peller, producentko oddaje, Emílio Szab, predstavnico madžarskega Ministrstva za zunanje zadeve in trgovino, in Istvánom Szabósta sta se poleg državne sekretarke dr. Fridl Jarc udeležili Barbara Koželj Podlogar, vršilka dolžnosti direktorice Direktorata za ustvarjalnost, in Katarina Kozinc Huskič, vodja Službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje po pooblastilu.