Skoči do osrednje vsebine

Nagrado Zlata čebela 2021 prejel prof. dr. Lucas Alejandro Garibaldi iz Argentine

Danes je bila v Hiši kranjske čebele v Višnji Gori prvič podeljena mednarodna nagrada Zlata čebela. Nagrado je prejel prof. dr. Lucas Alejandro Garibaldi iz Argentine. Prejemnika nagrade je razglasil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in predsednik Odbora za podelitev nagrade Zlata čebela dr. Jože Podgoršek. Nagrado je podelil predsednik republike Borut Pahor, v imenu nagrajenca pa jo je prevzel predstavnik Veleposlaništva Argentine.

Plaketa in nagrada Zlata čebela 2021

Plaketa in nagrada Zlata čebela 2021 | Avtor: Gašper Stopar

V obrazložitvi projekta nagrajenca prof. dr. Lucasa Alejandra Garibaldija iz Argentine je navedeno, da je projekt »znanstveno raziskovalni prispevek pri krepitvi zavedanja o pomenu in vlogi opraševanja za delovanje ekosistemov ter vpliva na človeško dobrobit. Mednarodno priznan znanstvenik in raziskovalec, ki s svojimi dosežki pomembno prispeva h krepitvi zavedanja o pomenu ter ohranitvi čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni. Hkrati pri svojem delu spodbuja biotsko raznovrstnost, zdrav način proizvodnje hrane in izboljšanje kakovosti življenja ljudi«.

Minister dr. Jože Podgoršek je predstavil zmagovalca in ob tem izpostavil: »Podelitev najvišjega državnega priznanja nagrade Zlata čebela dr. prof. Lucasu Alejandru Garibaldiju je zahvala Republike Slovenije za njegove izjemne in pionirske dosežke na področju promocije o pomenu čebel in drugih opraševalcev. S svojo predanostjo in požrtvovalnostjo za izboljšanje varstva vseh opraševalcev je pomemben zgled drugim raziskovalcem in strokovnjakom ter motivator za konkretne varstvene aktivnosti na globalni, nacionalni in lokalni ravni. Nagrada Zlata čebela ponovno dokazuje, da nas čebele in drugi opraševalci povezujejo in združujejo na pozitiven način.«

Predsednik republike Borut Pahor je izrazil iskrene čestitke prejemniku nagrade, ki je dogodek spremljal preko video povezave iz Argentine. Ob tem je dejal, da verjame, da bo nagrada Zlata čebela postalo vsako leto pomembnejša v svetovnem merilu in bo kot »nobelova nagrada« na področju čebelarstva.

Odbor za podelitev Zlate čebele 2021 je med 17 kandidati, ki prihajajo iz Argentine, Avstrije, Filipinov, Gruzije, Hrvaške, Irana, Nemčije, Slovaške, Srbije, Toga in Slovenije, izbral poleg današnjega prejemnika nagrade Zlata čebela še tri nominirance, ki po merilih odbora najbolje promovirajo čebele in ostale opraševalce, in sicer: Nadine Schuller iz Avstrije, Čebelarsko zvezo Slovenije ter podjetje A1, Slovenija, d. d.

Več o prvem prejemniku nagrade Zlata čebela prof. dr. Lucasu Alejandru Garibaldiju lahko najdete na njegovi spletni strani.

Zlata čebela je najvišja državna nagrada na področju zaščite čebel ter prepoznavanja vloge čebel in drugih opraševalcev pri zagotavljanju prehranske varnosti, trajnostnega kmetijstva, ohranjanja narave, biotske raznovrstnosti in kulturne dediščine. S podeljevanjem nagrade Zlata čebela spodbujamo in podpiramo inovativnost, vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k zaščiti in krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni, hkrati pa tudi spodbujamo krepitev aktivnosti, povezanih z delom in izjemnimi dosežki posameznika ali pravnih oseb na prej navedenih področjih.

Več o projektu svetovni dan čebel in pomenu opraševalcev na spletni strani Svetovnega dne čebel, spletni strani Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) - v angleščini

Sledite nam tudi na:

 Facebooku Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

 @wbeeday