Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar in državni sekretar Blinken potrdila odlične odnose med Slovenijo in ZDA

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Washingtonu srečal z državnim sekretarjem Združenih držav Amerike (ZDA) Antonyjem Blinknom. To je bilo tretje dvostransko srečanje na ravni zunanjih ministrov v letu in pol, namenjeno predvsem nadaljevanju strateškega dialoga med državama.
Minister dr. Logar in državni sekretar ZDA Blinken pred ameriško in slovensko zastavo

Minister dr. Logar in državni sekretar ZDA Blinken | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Minister dr. Logar je v pogovoru z državnim sekretarjem Blinknom izrazil zadovoljstvo nad kakovostjo odnosov med državama, ki se odraža tudi v povečani intenzivnosti stikov med Ljubljano in Washingtonom na delovni in politični ravni. K temu je bistveno prispeval decembra lani ustanovljeni mehanizem strateškega dialoga med Slovenijo in ZDA, ki se je junija letos nadaljeval z izpeljavo rednih politično-vojaških konzultacij in ostalimi dvostranskimi  srečanji. V današnjih pogovorih je bilo sklenjeno, da se strateški dialog nadaljuje v letu 2022, in sicer v Ljubljani in Washingtonu.

Minister dr. Logar je predstavil dosežke slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, med katerim je Slovenija posebno pozornost namenila odnosom med EU in ZDA. Sogovornika sta izrazila posebno zadovoljstvo nad uresničevanjem dogovorjenega z vrha med EU in ZDA junija letos.

Državi uspešno sodelujeta tudi v različnih multilateralnih forumih. Minister dr. Logar je svojega ameriškega kolega uradno obvestil, da je Slovenija vložila kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov v obdobju 2024-25.

Dotaknila sta se kibernetske in energetske varnosti, ki sodita v širši kontekst prizadevanj tako Slovenije kot ZDA za krepitev odpornosti, digitalno preobrazbo in zeleni prehod. Slednja so tudi prednostna področja predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Sogovornika sta izmenjala stališča glede aktualnih mednarodnih vprašanj, pri čemer sta poseben poudarek namenila Zahodnemu Balkanu. Strinjala sta se, da je stabilnost te regije ključnega pomena za evroatlantsko stabilnost, pri čemer je pomembno tesno sodelovanje med EU, ZDA, NATO in državami Zahodnega Balkana. Minister dr. Logar je v zvezi s tem predstavil prizadevanja Slovenije kot predsedujoče Svetu EU za nadaljevanje procesa širitve EU na Zahodni Balkan, še posebej glede nadaljnjih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Ob tem sta izpostavila tudi zaskrbljenost nad položajem v Bosni in Hercegovini.

Govorila sta tudi o trenutnih razmerah na rusko-ukrajinski meji in v Belorusiji ter o odnosih s Kitajsko.