Skoči do osrednje vsebine

Jutri bo znan prejemnik nagrade Zlata čebela 2021

Jutri bo prvič podeljena mednarodna nagrada Zlata čebela. Prejemnika nagrade bo na prireditvi v Hiši kranjske čebele v Višnji gori razglasil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in predsednik Odbora za podelitev nagrade Zlata čebela dr. Jože Podgoršek. Nagrado bo nagrajencu podelil predsednik republike Borut Pahor.
Pogled na nagrado Zlata čebela

Nagrada Zlata čebela | Avtor: Ana Skobe

Na mednarodni javni razpis je Odbor za podelitev nagrade Zlata čebela prejel kar 21 vlog s 17 kandidati za nagrado. Odbor, ki ga sestavljajo predstavniki različnih institucij, je pod vodstvom ministra dr. Jožeta Podgorška opravil izredno težko delo, saj kandidati za nagrado prihajajo iz različnih držav. Tudi aktivnosti in projekti, s katerimi so se potegovali za nagrado, so izredno raznoliki – od čisto praktičnih izdelkov in študijskih programov do življenjskih del. Kandidati so opisani posebej v priponki.

Zlata čebela je najvišja državna nagrada na področju zaščite čebel ter prepoznavanja vloge čebel in drugih opraševalcev pri zagotavljanju prehranske varnosti, trajnostnega kmetijstva, ohranjanja narave, biotske raznovrstnosti in kulturne dediščine. S podeljevanjem nagrade Zlata čebela spodbujamo in podpiramo inovativnost, vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k zaščiti in krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni, hkrati pa tudi spodbujamo krepitev aktivnosti, povezanih z delom in izjemnimi dosežki posameznika ali pravnih oseb na prej navedenih področjih. Nagrada bo podeljena na četrto obletnico, ko je 20. decembra 2017 Generalna skupščina OZN na pobudo Slovenije soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj uradno razglasila za svetovni dan čebel (SDČ).

Dogodek bo možno spremljati preko avdio vizualne povezave (Zoom povezava: https://us02web.zoom.us/j/88192684692?pwd=R3RNM1dSRkNvOWt6aEJJMmg2eHJBdz09

Meeting ID: 881 9268 4692; Passcode: 380507; SIP: 88192684692@zoomcrc.com)

Dogodek lahko mediji v omejenem številu spremljajo tudi na lokaciji. Predhodna prijava na e-naslov: pr.mkgp@gov.si, najkasneje do jutri – ponedeljka, 20. 12., do 11:00 ure. Vljudno vabljeni.