Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek: »Prehranska varnost EU je enaka prehranski varnosti vsake države članice«

Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil posveta z naslovom Prehranska varnost kot strateška dobrina, ki ga je organizirala Komisija Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Posvet je namenjen pridobitvi dodatnih mnenj in pripomb, ki bi se jih upoštevalo pri oblikovanju končnega predloga pobude Komisije za dopolnitev Ustave s pravico do prehranske varnosti. Minister je v uvodnem nagovoru dejal, da je hrana strateška dobrina, katere pomena in vrednosti se družba žal zaveda šele ob krizah, kot so podnebne ujme, covid-19, ekonomske krize in podražitve.
Minister za govorniškim pultom. Prednjim stoli na katerih sedijo člani Državnega sveta.

Minister dr. Jože Podgoršek | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Globalne razmere so v preteklem pokazale, da hrana postaja vedno pomembnejša surovina. V negotovih razmerah, ki jih je prinesla epidemija covid-19 postaja vprašanje lokalne, regionalne in državne samooskrbe s hrano vedno pomembnejše. Zato je Komisija za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano aprila l. 2020 obravnavala predlog pobude za dopolnitev Ustave RS s pravico do prehranske varnosti.

Ob današnjem uvodnem nagovoru je minister dr. Jože Podgoršek poudaril, da je to področje za državo strateško zelo pomembno, kar je jasno pokazala tudi vlada. »Dejstvo je, da se vprašanja prehranske varnosti ne zavedamo dokler so trgovske police polne, dokler oskrba poteka nemoteno, in imamo na voljo veliko različnih kmetijskih proizvodov uvoženih iz različnih koncev sveta. Ampak še tako trden sistem oskrbe se lahko prekine, če samo eden od deležnikov ne opravlja svoje naloge,« je povedal minister.

Zato je ta današnji dogodek po besedah ministra zelo pomemben in dobrodošel v tem času, ko smo spoznali kako je v kriznih časih pomembna preskrba s hrano. »Na mestu je zato tudi razprava ali je to področje potrebno umestiti na morebiten nivo spremembe ustave.« Dr. Podgoršek je opozoril tudi na pomen varovanja kmetijskih zemljišč in poštene ter stabilne odnose v verigi preskrbe s hrano.

Ob koncu je minister dejal, da je optimist in da verjame, da bo mogoče težave prebroditi s sodelovanjem vseh deležnikov in skupnega zavedanja, da je hrana in vse kar je z njo povezano, res v pravem pomenu strateško. In temu podrejena tudi dejanja. »Računam, da bomo skupaj vami uspeli doseči tudi najbolj ambiciozne načrte. Ob zaključku starega in prihajajočem novem letu pa želim veliko dobrega, predvsem, da naše kmetijstvo ne bo več deležno tako velikih pritiskov in težav, ki so jih v letošnjem letu prizadele ujme, zdravstvena kriza, ekonomske razmere, podražitve hrane in še kaj.«