Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z norveško ministrico Huitfeldt o možnostih za krepitev sodelovanja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na povabilo norveške zunanje ministrice Anniken Scharning Huitfeldt mudil na obisku v Kraljevini Norveški. Državi odlično sodelujeta, sogovornika sta govorila o možnosti za nadgradnjo in krepitev sodelovanja na vseh področjih skupnega interesa.

Minister dr. Logar in ministrica Huitfeldt sta izrazila zadovoljstvo, da sta državi v skoraj 30 letih sodelovanja vzpostavili odlične in prijateljske odnose. Predvsem na multilateralnem in varnostnem področju, na področju človekovih pravic, promoviranju miru in demokracije, enakosti spolov ter v okviru Evropskega gospodarskega prostora. Obe državi sta zagovornici učinkovitega multilateralizma, v okviru katerega delita mnoga podobna stališča glede aktualnih mednarodnih tem. Minister dr. Logar je sogovornici predstavil kandidaturo Slovenije za Varnostni svet Organizacije združenih narodov.

Sogovornika sta pregledala možnosti za nadgradnjo sodelovanja na gospodarskem področju, kjer Slovenija vidi neizkoriščen potencial zlasti na področju okoljskih tehnologij, elektro mobilnosti, umetne inteligence, informacijsko komunikacijske tehnologije, gradnje, krožnega gospodarstva, obrambne industrije, turizma in športnih investicij.

Pogovarjala sta se tudi o nadaljnjih načrtih za spopadanje s pandemijo covida-19 ter pozornost posvetila sodelovanju znotraj norveškega in EGP finančnega mehanizma, ki je temelj bilateralnega sodelovanja. Norveška je trdna zaveznica in zanesljiva partnerica Evropske unije. Obe državi si prizadevata za varno, enotno in močno EU, ki zagotavlja notranjo, gospodarsko in socialno varnost. Minister dr. Logar je norveški sogovornici predstavil tudi ključne dosežke drugega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Ministra sta izmenjala stališča o aktualnih evropskih temah, s poudarkom na migracijah, reformi Schengna in zeleni tranziciji. Glede Zahodnega Balkana sta se strinjala, da se je za stabilnost, varnost in evroatlantsko perspektivo držav Zahodnega Balkana potrebno osredotočiti na ustvarjanje delovnih mest in gospodarsko rast v regiji.

V okviru aktualnih mednarodnih vsebin sta izmenjala poglede in stališča o dogajanju v Afganistanu, Turčiji in Vzhodnem Sredozemlju, Kitajski in Ruski federaciji. Izmenjala sta poglede o pomenu transatlantskega sodelovanja, ki je ena prednostnih vsebin slovenskega predsedovanja Svetu EU, ter o varnostnih vprašanjih in sodelovanju v zvezi NATO.

Minister dr. Logar se je srečal tudi s predsednico Odbora za zunanje in obrambne zadeve norveškega parlamenta in nekdanjo zunanjo ministrico Ine Eriksen Søreide. V pogovoru sta izmenjala poglede glede aktualnega zunanjepolitičnega dogajanja v mednarodni skupnosti, s poudarkom na Zahodnem Balkanu in odnosom z Rusko federacijo. Govorila sta tudi o slovenski kandidaturi za nestalno članico varnostnega sveta OZN.

Današnji obisk ministra dr. Logarja na Norveškem je prvi dvostranski obisk slovenskega zunanjega ministra na Norveškem po 18 letih.