Skoči do osrednje vsebine

Arhitekti in projektanti na strokovnem ogledu referenčnih objektov lesene gradnje

V avstrijskem Gradcu si je 28 arhitektov in projektantov ogledalo vrsto zelo zanimivih lesenih objektov različnih tipologij gradnje, kot so 6-nadstropni lesen stanovanjski objekt, šolski objekt iz lesa, primer sodobne lesene stavbe v središču mesta, primer socialnih stanovanj v leseni gradnji ter predel z več različnimi vrstami lesenih stanovanjskih objektov.

Slovenija zasleduje cilj čim večjega deleža novogradenj s čim višjim deležem uporabe lesa in lesnih tvoriv. V ta namen je sprejeta tudi Uredba o Zelenih javnih naročilih, s katero država želi povečati uporabo lesa ter generirati primere dobre prakse, ki jim bodo sledili tudi v zasebnem sektorju. Zato je pomembno poznati primere in razvoj kvalitetne gradnje z lesom, pametnih, tehnološko, energetsko ter ekološko naprednih stavb. Strokovni ogledi primerov referenčnih stavb lesene gradnje v tujini v tej luči pomembno pripomorejo k boljšemu razumevanju zadnjega stanja tehnologije in arhitekture lesene gradnje.

Ogled smo organizirali skupaj z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in Lesarskim grozdom ob podpori GZS - Združenja lesne in pohištvene industrije ter Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva Pametne stavbe in dom z lesno verigo. Na avstrijski strani smo pri organizaciji sodelovali s Holzcluster Steiermark.