Skoči do osrednje vsebine

Trinajsto srečanje pristopne konference s Srbijo na ministrski ravni

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan je v imenu slovenskega predsedstva Svetu EU danes v Bruslju vodil trinajsto srečanje pristopne konference s Srbijo na ministrski ravni. »Spodbuda širitvi EU je ena od glavnih prednostnih nalog slovenskega predsedovanja,« je poudaril državni sekretar Dovžan.
pogovor med državnim sekretarjem Dovžanom in predsednico srbske vlade

Državni sekretar Dovžan in predsednica vlade Srbije Ana Brnabić | Avtor: EU

1 / 3

Svet je odobril revidirano metodologijo širitve, kar je privedlo do odprtja četrtega sklopa pogajanj z naslovom Zelena agenda in trajnostna povezljivost. Ta sklop je sestavljen iz štirih pogajalskih poglavij, in sicer iz poglavja 14 (Prometna politika), poglavja 15 (Energetika), poglavja 21 (Vseevropska omrežja) in poglavja 27 (Okolje in podnebne spremembe). 

"Posebej smo zadovoljni s praktičnim izvajanjem revidirane metodologije širitve, ki se kaže s prvim odprtjem pogajalskega sklopa nasploh. Hkratno odprtje štirih pogajalskih poglavij vnaša več dinamike v pristopna pogajanja," je poudaril državni sekretar Dovžan. 

Revidirana metodologija širitve je namenjena oživitvi pristopnega procesa in vključuje večji poudarek na temeljnih reformah, odločnejšo politično usmeritev, povečano dinamiko ter  predvidljivejši proces na podlagi objektivnih meril ter stroge pozitivne in negativne pogojenosti. Poleg okrepljenega dialoga med državami članicami in Srbijo je bilo srečanje osredotočeno tudi na prizadevanja za ključne reforme, ki bi državi kandidatki omogočile nadaljnji napredek v pristopnem procesu.

Napredek pri pogajanjih bo odvisen od napredka Srbije pri pristopnih pripravah, kot to določa pogajalski okvir. Napredek pri poglavjih o pravni državi in temeljnih pravicah ter normalizaciji odnosov Srbije s Kosovom je še naprej bistvenega pomena in bo narekoval tempo pristopnih pogajanj.