Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik na EXPO 2020: Umetna inteligenca je temelj za učinkovito digitalno preobrazbo

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik nadaljuje z obiskom na EXPO 2020 v Dubaju. »Umetna inteligenca s poudarkom na trajnostnem razvoju je temelj za učinkovito digitalno preobrazbo,« je poudaril v uvodnem nagovoru na konferenci o tehnologiji veriženja blokov in umetni inteligenci.

Program obiska ministra za javno upravo Boštjana Koritnika z delegacijo v Dubaju se je danes dopoldan začel z ogledom pakistanskega in japonskega paviljona. Nadaljeval se je z udeležbo na konferenci o tehnologiji veriženja blokov (blockchain) in umetni inteligenci, na kateri je v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU minister uvodoma nagovoril udeležence. V popoldanskem času je na dvostranskem srečanju z državno ministrico Združenih arabskih emiratov za napredne tehnologije Sarah Al Amiri spregovoril o dobrih praksah na področju elektronskih storitev.

»EXPO 2020 v Dubaju je izjemna priložnost, da Slovenijo predstavimo svetovni javnosti kot državo, ki ne glede na svojo majhnost premore ogromno znanja in inovacij, s čimer nas postavlja ob bok tudi večjim državam. Naše aktivnosti bodisi na področju gospodarstva bodisi moderne tehnologije ali turizma temeljijo na trajnostnem razvoju, ki ga tudi v Združenih arabskih emiratih prepoznavajo kot bistvenega za nadaljnji razvoj naše družbe.« minister Boštjan Koritnik.

Današnja konferenca o tehnologiji veriženja blokov in umetni inteligenci je bila namenjena naprednim digitalnim tehnologijam. Poseben poudarek je bil na vplivu tehnologije veriženja blokov in umetne inteligence na trajnost, ki se izraža skozi cilje trajnostnega razvoja 2030 (energetska učinkovitost, krožno gospodarstvo, učinkovita povezljivost in infrastruktura, trajnostna mobilnost, trajnostni turizem ter enakopraven dostop do znanja in veščin).

Minister je izhajajoč iz slovenskega predsedovanja Svetu EU poudaril, da je »učinkovita digitalna preobrazba eden od neizogibnih korakov za okrevanje in vstop v novo normalno stanje po pandemiji ter za lažje in kakovostnejše življenje naših državljank in državljanov. Slovenija je izzive umetne inteligence uvrstila med prednostne naloge predsedovanja Svetu EU, saj smo prepričani, da imamo znanje in zmogljivosti za nadaljnje pomembne korake. Ponosni smo na številne slovenske znanstvenike, katerih delo vključuje umetno inteligenco. Nagrada za njihovo izjemno delo pa je nedvomno prvi Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco IRCAI pod okriljem Unesca, ki je bil letos ustanovljen v Ljubljani.«

V uvodnem nagovoru je minister Koritnik spregovoril tudi o tehnologiji veriženja blokov in dejal: »Slovenija je v zadnjih letih dosegla znaten napredek na področju veriženja blokov in umetne inteligence. Med drugim je postala članica Evropskega partnerstva za veriženje blokov, zgradili pa smo tudi močan ekosistem, ki postavlja projekte in podjetja, ki se ukvarjajo s tehnologijo veriženja blokov, v središče razvoja.« Ob koncu je vse povabil k seznanitvi z edinstvenim in unikatnim inovativnim projektom, ki ga Slovenija uvaja kot prva država na svetu. Gre za uvedbo tako imenovanega nezamenljivega žetona (NFT – Non Fungible Token), ki se na EXPO 2020 v Dubaju dodeljujejo na slovenskem paviljonu, omogočajo pa digitalno predstavitev gospodarstva in turističnih destinacij v Sloveniji.

Dvostranska srečanja

Na dvostranskem srečanju je minister za javno upravo Boštjan Koritnik državni ministrici Združenih arabskih emiratov za napredne tehnologije Sarah Al Amiri predstavil nekatere slovenske rešitve, ustvarjene na podlagi odprtih podatkov in umetne inteligence. Kot slovenski ekosistem odprtih podatkov je predstavil Open Data Hub Slovenija, spregovoril o superračunalniku Vega in prvem mednarodnem raziskovalnem centru za umetno inteligenco IRCAI.

Sogovornika sta pri tem poudarila pomembnost uporabniško usmerjenih elektronskih storitev, ki so podprte s podatki in orodji umetne inteligence. Minister Koritnik je predstavil tudi o portal eUprava in elektronske biometrične osebne izkaznice. Med seboj sta delila dobre prakse podjetij v zvezi z digitalizacijo industrije in vzpostavitvijo digitalnih vozlišč, ki jih mala in srednje velika podjetja uporabljajo za testiranje in preizkušanje novih tehnologij.

»V prihodnosti imamo veliko priložnosti za sodelovanje Slovenije in Združenih arabskih emiratov predvsem v povezavi z zelenim gospodarstvom, visokotehnološkimi rešitvami, pametnimi mesti, zdravstvenimi storitvami, biotehnologijo, avtomobilsko industrijo in ravnanjem z odpadki. Slovenska podjetja imajo na teh področjih veliko izkušenj, mnogo od njih pa je že uspešno sklenilo poslovna partnerstva s podjetji v Združenih arabskih emiratih,« je dejal minister Koritnik in dodal, da se »slovenska industrijska strategija 2030 osredotoča na zeleni, ustvarjalni in pametni razvoj, zato je bil ustanovljen tudi Digitalni inovacijski center Slovenije, ki na enem mestu združuje vse, kar je potrebno za uspešno digitalno preobrazbo. V pripravi pa imamo tudi Strategijo digitalnih javnih storitev 2030, katere cilj je uporabniku ponuditi prijazne, preproste in varne digitalne storitve«.