Skoči do osrednje vsebine

Letni forum Strategije EU za alpsko regijo v Nici

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V Nici se je začel dvodnevni redni letni forum Strategije EU za Alpsko regijo - EUSALP. Poleg zasedanja generalne skupščine, na katerem sodelujejo politični predstavniki sodelujočih držav in regij, se bo na forumu zvrstila še vrsta dogodkov, posvetov in predstavitev, katerih organizatorji so akterji s številnih področij sodelovanja v makroregiji.
Zemljevid področja Strategije EU za Alpsko regijo

Zemljevid področja Strategije EU za Alpsko regijo | Avtor: EU

Vrsto dobrih praks pri trajnostnem upravljanju gozdov in voda ob hkratni preventivi pred naravnimi nesrečami Slovenija redno deli s partnerkami v makroregiji. Pa vendar tudi najboljša preventiva včasih ne zadošča. V takih primerih je aktivno sodelovanje vseh ravni, od občine do države, ključnega pomena, je poudarila veleposlanica Ipavic.

Zaradi pandemije covida-19 in z njo povezanih omejitev se je še bolj povečal pomen digitalizacije, dodatno pa se je razširila uporaba digitalnih orodij. Povečan obseg dela ter drugih storitev na daljavo je izjemno pomemben za odročnejša alpska območja, ki so zaradi svoje odmaknjenosti pogosto v slabšem položaju. Sedanji trend pospešene digitalizacije tako njihovim prebivalcem obeta boljšo vključenost v utrip življenja večjih urbanih centrov, dostopnost storitev in s tem svetlejšo prihodnost.

Alpska makroregionalna strategija je bila ustanovljena 2016 s konferenco na Brdu pri Kranju. Slovenija je takrat kot prva prevzela njeno predsedovanje in oblikovala poudarke nadaljnjega delovanja, ki so se izkazali za zelo premišljene. S konferenco v Nici predsedovanje EUSALP od francoske Regije Sud prevzemata italijanski avtonomni deželi Bolzano in Trento, v letu 2024 pa bo predsedovanje ponovno prevzela Slovenija.