Skoči do osrednje vsebine

Hojs: Europol je eden ključnih partnerjev pri zagotavljanju notranje varnosti

V okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU se je danes začelo videokonferenčno srečanje upravnega odbora Europola. Udeležence je nagovoril minister za notranje zadeve in predsedujoči Svetu EU za notranje zadeve Aleš Hojs.

Kot je uvodoma dejal minister: »Slovenija vidi Europol kot enega ključnih partnerjev pri zagotavljanju notranje varnosti. Slovenska policija z Europolom aktivno sodeluje že v zgodnjih fazah naših preiskav, kar nam je že večkrat pomagalo pripeljati preiskave do uspešnega zaključka. Takšnega sodelovanja se veselimo tudi v prihodnje.« Ob tem je minister poudaril, da so zaradi geostrateške lege Slovenije naše preiskave pogosto osredotočene na sodelovanje z državami Zahodnega Balkana, zato je krepitev sodelovanja z državami v tej regiji za nas ključnega pomena.

Posnetek zaslona na katerem je notranji minister Hojs

Udeležence je nagovoril minister za notranje zadeve in predsedujoči Svetu EU za notranje zadeve Aleš Hojs | Avtor: Policija

V nadaljevanju je minister izpostavil vlogo Europola v boju proti organiziranemu in mednarodnemu kriminalu. Tako je pri izvajanju prednostnih nalog programa Evropske večdisciplinarne platforme proti grožnjam kriminala (EMPACT) Europol postal gonilna sila, ki združuje in usklajuje prizadevanja nacionalnih organov kazenskega pregona. Poleg najnovejših in kakovostnih informacij Europol ponuja tudi širok nabor orodij, ki so ključnega pomena za policijske službe.

Svoj nagovor je minister zaključil z informacijo o reviziji Europolovega mandata, ki je ena od prednostnih nalog slovenskega predsedstva Svetu EU. »V pogajanja na tehnični in politični ravni smo vložili veliko truda. Naša želja je bila Europolu zagotoviti orodja, ki jih potrebuje za boljšo podporo policijskim organom v EU. Pri tem je ostalo še nekaj odprtih vprašanj. Zato upamo, da prihodnje francosko predsedstvo čim prej doseže dogovor z Evropskim parlamentom.«

Celotno sporočilo za javnost je objavljeno na spletni strani Policije.

Predstavniki slovenske delegacije sedijo za mizo in gledajo v zaslon

Videokonferenčno srečanje upravnega odbora Europola | Avtor: Policija