Skoči do osrednje vsebine

Forum za nadzor izvoza 2021

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Forum za nadzor izvoza 2021 (2021 Export Control Forum) je potekal 8. decembra 2021 in je predstavljal priložnost za razpravo o nedavnem razvoju nadzora izvoza v Evropski uniji in po svetu, vključno z začetnimi koraki za izvajanje nove uredbe o dvojni rabi, ki velja od 9. septembra 2021. Forum za nadzor izvoza 2021 so odprli predstavniki Evropske komisije, slovenskega predsedstva in Evropskega parlamenta, združil pa je izbrane skupine strokovnjakov in vključeval tudi odprt dialog z zainteresiranimi deležniki.

V imenu predsedujoče države Svetu EU je generalna direktorica, mag. Karla Pinter v otvoritvenem nagovoru poudarila pomembnost novo sprejete in veljavne uredbe za blago z dvojno rabo 2021/821/EU in trend vključevanja nadzora izvoza blaga z dvojno rabo ne le v trgovinske in varnostne zadeve temveč v širši okvir, ki vključuje tudi gospodarsko politiko, varovanje človekovih pravic in zunanjo politiko. Celodnevni forum je imel zanimiv in obsežen dnevni red, ki je obsegal tri panele: trenutno stanje na področju nadzora izvoza blaga z dvojno rabo, modernizacijo nadzora ter izzive, ki jih naslavlja.

Dr. Carmen Kovač, ki je v času slovenskega predsedovanja vodila Delovno skupino za blago z dvojno rabo, je v popoldanskem delu predstavila aktivnosti in pristop držav članic k implementaciji nove uredbe in odgovarjala na povezana vprašanja.

Na spletni strani Evropske komisije si lahko ogledate celoten dogodek (v angleščini).