Skoči do osrednje vsebine

Svet EU za zunanje zadeve o odnosih med EU in Afriko, Srednji Aziji in Venezueli

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je udeležil rednega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve v Bruslju, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Med osrednjimi temami so ministri obravnavali odnose med EU in Afriko, Srednjo Azijo – s poudarkom na Afganistanu – in Venezuelo.

Ministri so dan začeli z razpravo o odnosih in sodelovanju med EU in afriškimi državami ter o učinkovitem premagovanju izzivov, s katerimi se sooča afriška celina. Razprava je potekala v luči priprav na 6. vrh med EU in Afriško unijo, ki je načrtovan za 17. in 18. februar 2022 v Bruslju. Ministri so se posvetili zlasti miru in varnosti, razvojni pomoči, zdravju, distribuciji cepiv in razvoju demokracije.

Minister dr. Logar je poudaril, da Slovenija kot predsedujoča Svetu EU namenja posebno pozornost krepitvi partnerstva med EU in Afriško unijo ter krepitvi sodelovanja na področju multilateralizma, vode, kibernetskega prostora in kulture. Poleg tega razvojne prednostne naloge obsegajo še pomoč afriškim državam po pandemiji, krepitev družb in trajnostno okrevanje.

Ministri so se v razpravi o Srednji Aziji posebej posvetili vprašanju povezljivosti in novi geopolitični dinamiki v regiji, posebej v kontekstu položaja v Afganistanu. Podprli so utrjevanje dvostranskih, gospodarskih in političnih vezi EU z državami Srednje Azije.

Sledilo je kosilo z ministrom za zunanje zadeve Katarja šejkom Mohamedom Al Tanijem, na katerem so ministri poudarili pomembno vlogo Katarja v času evakuacije državljanov EU in lokalnega osebja, ki je sodelovalo z EU, iz Afganistana. Podpora Katarja se nadaljuje, saj je na seznamu za evakuacijo še skoraj 600 oseb. Ministri, vključno z ministrom dr. Logarjem, so se zahvalili Katarju za pomoč pri evakuaciji iz Afganistana ter za vlogo posrednika v pogovorih s talibani. Poleg tega so v razpravi izrazili zadovoljstvo ob krepitvi sodelovanja med EU ter Katarjem in regijo, hkrati pa pozvali k tesnejšemu sodelovanju na področju perečih globalnih izzivov.

Razprava o Venezueli je bila namenjena zlasti regionalnim volitvam v državi, ki so potekale 21. novembra, in njihovim morebitnim posledicam. Ministri so razpravljali tudi o vlogi opazovalne misije EU, o prihodnji perspektivi pogajanj med vlado Venezuele in opozicijo ter o vplivu volitev na ta pogajanja. EU se je odzvala na prošnjo opozicije za spremljanje volilnega procesa novembrskih volitev in v državo napotila opazovalno misijo, njena naloga pa je bila podati neodvisno in nepristransko oceno vseh vidikov volitev ter podpreti miroljubno in demokratično rešitev krize. Ministri so se strinjali, da je jasno, da volitve niso približale države mirni demokratični tranziciji. Zavzeli so se za čimprejšnjo rešitev krize po politični poti in z vključujočim dialogom ter izrazili podporo demokratičnim silam.