Skoči do osrednje vsebine

Štirinajsto srečanje pristopne konference s Črno goro na ministrski ravni

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan je v imenu slovenskega predsedstva Svetu EU danes v Bruslju vodil štirinajsto srečanje pristopne konference s Črno goro na ministrski ravni. Slovenija si kot trenutno predsedujoča Svetu EU prizadeva za pospešitev širitvenega procesa.

»Zadovoljni smo z napredkom Črne gore. V razpravi smo poudarili, da bo napredek v pristopnih pogajanjih odvisen predvsem od angažmaja Črne gore, zlasti glede izpolnjevanja vmesnih zahtev na področju pravne države,« je dejal državni sekretar Dovžan.

To je druga medvladna konferenca, odkar je Svet odobril revidirano metodologijo širitve, katere cilj je oživiti pristopni proces.

Vključuje večji poudarek na temeljnih reformah, močnejšo politično voljo, povečano dinamiko ter predvidljivejši širitveni proces na podlagi objektivnih meril ter stroge pozitivne in negativne pogojenosti.

Cilj srečanja je bil okrepiti dialog med državami članicami in Črno goro s poudarkom na ključnih reformah, potrebnih za nadaljnji napredek v pristopnem procesu