Skoči do osrednje vsebine

Ministrica in državni sekretarji na Gorenjskem

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ob vladnem obisku Gorenjske regije je ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec že v četrtek obiskala občino Kranjska Gora, Nordijski center Planica in Fakulteto za zdravstvo Angele Boškin na Jesenicah. V petek, 10. decembra, pa je najprej obiskala Osnovno šolo Jela Janežiča v Škofji Loki.

Osnovna šola Jela Janežiča v Škofji Loki izvaja prilagojeni izobraževalni program devetletne osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom ter posebni program vzgoje in izobraževanja za otroke z zmerno, lažjo in težko motnjo v duševnem razvoju. Obiskuje jo 129 učenk in učencev.

Ministrica je po obisku v izjavi za medije poudarila, da je Osnovna šola Jela Janežiča neke vrste regijski center za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Delo je organizirano in vodeno izjemno strokovno. Veliko zahvalo pa je izrekla tudi občini Škofja Loka za to, da se je povezala s še štirimi občinami, da so soustanoviteljice te šole. Ministrica je izpostavila tudi, da Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sofinancira prostorsko nadgradnjo šole v višini dobrih 765.000 evrov. Ta bo otrokom in zaposlenim nudila še boljše delovne prostore.

Gorenjska je barvita regija na polju izobraževanja in športa, je dejala prof. dr. Simona Kustec. Pri tem je izpostavila dobro razvit vajeniški sistem izobraževanja v regiji. Potrebo po tem, kako še bolj povezati regijsko izobraževanje, trg dela in gospodarstvo, da bo regija še močnejša, pa je ministrica izpostavila na dopoldanskem delovnem posvetu vlade.

»Na Gorenjskem imamo tudi izjemni Nordijski center Planica, ki sem ga obiskala včeraj in se tam pogovarjala z vodstvom centra. Imamo kar nekaj razvojnih idej,« je v izjavi za medije dejala ministrica prof. dr. Kustec. »Intenzivno pa že potekajo tudi priprave na svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki ga bo Nordijski center Planica gostil leta 2023.«

Na Gorenjskem delujejo tudi domovi Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, ki izvajajo pomoč šolam pri izvajanju šole v naravi. Te pripomorejo in spodbujajo zdrav način življenja in odgovoren odnos do narave. Na področju Gorenjske delujejo kar štirje domovi Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (Dom Planica, Dom Kranjska Gora, Dom Trilobit, Dom Bohinj).

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je popoldne obiskala še Osnovno šolo Križe, Vrtec Bled. Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Bled in Šolski hotel Astoria.

Na obisku v Gorenjski regiji sta tudi državna sekretarja Damir Orehovec in dr. Mitja Slavinec ter Marjan Dolinšek, državni sekretar, pristojen za področje izobraževanja in športa v kabinetu predsednika vlade. Obiskali so vrtce, osnovne in srednje šole v regiji ter v Kranju Fakulteto za organizacijske vede Univerze v Mariboru.

Osnovne šole v Gorenjski regiji so praviloma zelo dobro opremljene, sodelovanje z lokalno skupnostjo pa zelo dobro, ocenjuje ministrica prof. dr. Kustec. Na podlagi letošnjega Razpisa za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v Republiki Sloveniji v proračunskem obdobju 2021 – 2024, in sklepa vlade, ki je odločila, da se MIZŠ zagotovijo dodatna sredstva v ta namen, je bilo za sofinanciranje izbranih tudi več projektov iz Gorenjske. Skupno gre za 12 projektov v skupni vrednosti več kot 10,6 milijona evrov.

V Bohinju bodo gradili vrtec ob Osnovni šoli dr. Janeza Mencingerja, na Jesenicah telovadnico ob Osnovni šoli Poldeta Stražišarja, v Preddvoru športno dvorano s širitvijo Osnovne šole Matije Valjavca, v Škofji Loki bo rekonstrukcija in dozidava Osnovne šole Jela Janežiča, občina Gorenja vas – Poljane bo gradila prizidek Vrtca Agata Poljane, na Jezerskem bodo prenovili Podružnično osnovno šolo in vrtec Palček, v Kranju bo rekonstrukcija in dozidava Osnovne šole in Podružnične osnovne šole Kokrica – vrtec, občina Kranjska Gora bo gradila prizidek vrtca v Mojstrani, občina Radovljica bo zagotovila prostore za tamkajšnji vrtec, občina Tržič izobraževalno in športno središče Križe, občina Železniki dodatne prostore v Osnovni šoli Železniki, v Žireh pa bodo uredili novo kuhinjo v osnovni šoli.

Tudi na področju investicij v srednješolsko infrastrukturo so načrtovani trije projekti: obnova objektov Srednje šole Jesenice, ocenjena vrednost investicije je 15,4 milijona evrov, energetska sanacija Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole Kranj, ki je predvidena za prihodnje leto, ter izgradnja telovadnice Gimnazije Kranj.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je letos razpisalo tudi Javni razpis za zbiranje predlogov za sofinanciranje investicij v rekonstrukcije športnih bazenov ter posodobitve ali vzpostavitve novih zunanjih športnih površin. Na razpisu za sofinanciranje prijavljenih investicij so bile izbrane tudi občine iz Gorenjske regije.

Občina Radovljica bo za projekt Kopališča Radovljica prejela 1,5 milijona evrov, občina Kranj za ureditev športnega parka Tivoli Golnik nekaj več kot 22.900 evrov, prav toliko pa tudi občina Preddvor za izgradnjo športnih igrišč in igral v Kokri.