Skoči do osrednje vsebine

Minister Zvone Černač v Gorenjski regiji

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
V okviru vladnega obiska v Gorenjski regiji se je minister za razvoj in EU kohezijsko politiko Zvone Černač sestal s predstavniki občin Kranjska Gora, Žirovnica in Cerklje na Gorenjskem ter z direktorjem Komunalnega podjetja Tabre in podjetja NGEN spregovoril o možnostih pridobitve evropskih sredstev.

Po delovnem posvetu vlade se je minister Zvone Černač sestal z Janezom Hrovatom, županom občine Kranjska Gora. Podjetja, ki delujejo v občini so uspešna pri pridobivanju evropskih sredstev, predvsem na področju turizma. Predstavniki Občine so ministru predstavili naložbene načrte in se pogovorili o ovirah, s katerimi se bo občina srečevala pri pridobivanju sredstev iz nove finančne perspektive 2021–2027. V ta namen, je minister, v spremstvu Bogdana Janše, podžupana Občine Kranjska Gora, obiskal Komunalno podjetje Tabre, kjer so mu podrobneje predstavili problematiko pridobivanja sredstev za vodooskrbo in čiščenje odpadne vode.

V občini Žirovnica so ministra sprejeli župan Leopold Pogačar, podžupan Sebastijan Zupan in direktorica upravne enote Monika Kunsterle. Sledil je ogled podjetja NGEN. Direktor Roman Bernard je ministru orisal poslovni model podjetja, ki vključuje tako storitvene ponudbe svetovanja pri energetskem prehodu, izvedbe analize energetskega portfelja, nudenja pomoči pri pridobivanju financiranja za energetske naložbe, kot tudi produktne ponudbe sistemov baterijskih hranilnikov, programske in strojne opreme za vzpostavitev novih zelenih energetskih rešitev za potrošnike. Minister je vodstvu podjetja predstavil možnosti pridobitve evropskih sredstev v okviru naslednjega večletnega finančnega okvira 2021–2027 in izrazil zadovoljstvo nad predstavljenim.

Pred udeležbo na javni tribuni Vlade RS se je minister srečal s Francem Čebuljem, županom Občine Cerklje na Gorenjskem. Srečanje je župan izkoristil za pogovor o poselitveni specifiki občine in problematiki snovanja aglomeracij, kar predstavlja oviro pri kandidiranju za evropska sredstva na področju zagotavljanja pitne vode in ustrezne komunalne infrastrukture. »Pri pogajanjih o Načrtu za okrevanje in odpornost z Evropsko komisijo, smo pridobili nepovratna sredstva za manjše kanalizacijske in vodovodne sisteme pod 2.000 oziroma 10.000 populacijskih enot. V prihodnjih dneh bodo na Ministrstvu za okolje in prostor objavili razpis. Sredstva so na voljo in to za »ready to go« projekte,« je o evropskem sofinanciranju kanalizacijskih in vodovodnih sistemov pojasnil minister Černač.

Obisk Gorenjske regije bo minister sklenil z udeležbo na javni tribuni, na kateri bodo predstavniki Vlade RS prisluhnili županom, gospodarstvenikom in drugim nosilcem razvoja v regiji.