Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek na konferenci o dobrobiti živali poudaril nujnost izboljšanja dobrobiti živali

Minister dr. Jože Podgoršek se je včeraj v vlogi predsedujočega Svetu za kmetijstvo in ribištvo udeležil dogodka na visoki ravni - konference deležnikov „Dobrobit živali v EU danes in jutri“. Konferenca, ki jo je organizirala evropska Komisija, je bila namenjena deležnikom, da izrazijo mnenje o glavnih zamislih Komisije glede revizije EU zakonodaje o dobrobiti živali v okviru javnega posvetovanja, ki ga je Komisija pričela oktobra letos.
Minister Podgoršek na konferenci o dobrobiti živali

Minister Podgoršek na konferenci o dobrobiti živali | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 2

Konferenco, ki so se je udeležili vsi glavni akterji na področju dobrobiti živali v EU in svetovnem merilu, je z nagovorom otvorila evropska komisarka Stella Kyriakides. Sledil je uvodni nagovor ministra Podgorška. Minister je v nagovoru poudaril, da je dobrobit živali ena pomembnejših tem, o katerih razpravlja Svet Evropske Unije in je izpostavljena tudi v času slovenskega predsedstva. Je tudi pomemben del strategije »od vil do vilic« in je eden izmed ključnih elementov prehoda na trajnostne prehranske sisteme. Ob tem je minister povedal: »Na poti do bolj trajnostnih prehranskih sistemov moramo upoštevati, da je potrebno spoštovati dobrobit živali, a hkrati ohranjati ekonomsko vzdržnost in konkurenčnost evropskih proizvajalcev«.

V nadaljevanju se je minister dotaknil tudi poziva Sveta Komisiji o uvedbi označevanja izdelkov z znakom dobrobiti živali. Dodal je, da tak sistem označevanja pripomore k dodatnemu izboljšanju dobrobiti živali in prinaša plačilo proizvajalcem, ki si prizadevajo za višjo dobrobit živali, kot jo določa EU zakonodaja. »S takim načinom označevanja odgovarjamo na večje povpraševanje po izdelkih, ki so proizvedeni pod višjimi standardi zaščite živali,« je dodal minister.

Na interaktivnih panelih je razprava tekla o glavnih vprašanjih dobrobiti živali, ki jih bo obravnavala prihodnja evropska zakonodaja: o ukinjanju reje v kletkah, o označevanju živil živalskega izvora glede spoštovanja načel dobrobiti živali, o dobrobiti med prevozom živih živali ter v klavnicah. Razpravo lepo povzema tudi misel iz ministrovega nagovora: »Dobrobit živali ni le sestavni del trajnostnih prehranskih sistemov, temveč tudi moralna obveznost, kar nakazuje prevladujoče javno mnenje v EU. Države članice se strinjajo, da mora Evropa še naprej dejavno varovati živali tudi z opolnomočenjem potrošnikov, da podpirajo višje standarde dobrobiti rejnih živali. Kljub temu bi morali biti prihodnji koraki preudarni, da ohranimo konkurenčnost evropskih rejcev in proizvajalcev.«

Pozno popoldne je Komisija zaključila konferenco s pozivom k sodelovanju in vključujočemu dialogu vseh zainteresiranih strani ter spomnila na sporočilo pomembne gostje konference, svetovno znane etologinje in naravovarstvenice dr. Jane Goodall. "Vsak od nas je pomemben in vsak ima svojo vlogo. Evropska unija pri spremembah v dobro živali lahko prevzame vodilno vlogo.«