Skoči do osrednje vsebine

Konferenca o E-upravi: Posameznik v središču digitalne preobrazbe javnega sektorja

»Vsak državljan mora imeti možnost, da osebno in prek spleta aktivno, stalno in odgovorno sodeluje v skupnosti na vseh ravneh. Napreden in vključujoč pristop lahko javnim upravam pomaga tudi pri pripravi boljših digitalnih storitev, ki bodo končnim uporabnikom prinesle večjo dodano vrednost,« je v uvodnem delu konference poudaril minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

"Vendar je uporaba naprednih digitalnih tehnologij mogoča le, če državljani podpirajo digitalne rešitve, če jih znajo uporabljati in če prepoznajo njihovo vrednost. Zato gredo naša prizadevanja v smeri, da državljanom ponudimo varne, zaupanja vredne, prosto dostopne in uporabnikom prijazne digitalne storitve," je nadaljeval minister.

V organizaciji Ministrstva za javno upravo je 10. decembra 2021 potekala mednarodna konferenca o E-upravi z naslovom Posameznik v središču digitalne preobrazbe javnega sektorja. Dogodek je bil organiziran v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

»E-uprava in informacijska družba sta že skoraj tri desetletja pomemben cilj politike v Sloveniji in Evropi, še posebej v zadnjem obdobju pandemije pa si brez digitalnih storitev ne moremo predstavljati življenja. Zato si na področju javnih storitev prizadevamo za digitalno preobrazbo, vendar mora biti ta osredotočena na človeka,« je še dejal minister Boštjan Koritnik, ki je v svojem nastopu poudaril tudi glavne dosežke slovenskega predsedovanja, ki se počasi zaključuje. V imenu Evropske komisije je imel uvodni nagovor tudi Roberto Viola, generalni direktor Direktorata za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo (DG CNECT) na Evropski komisiji.

Program konference, ki je potekala po spletu, je bil razdeljen v 11 sekcij, v katerih je sodelovalo 48 nastopajočih iz držav EU in Zahodnega Balkana ter mednarodnih organizacij – Evropske komisije, Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), Združenih narodov, Mednarodne telekomunikacijske unije, Lizbonskega sveta, Evropske državljanske pobude. Nastopajoči so v svojih predstavitvah poudarili svoje glavne dosežke in dobre prakse, ki so lahko navdih tudi za druge države, poudarjali so potrebo po aktivnem sodelovanju in soustvarjanju končnih uporabnikov, vključevalnosti in dostopnosti, uporabniški prijaznosti, odprtosti in zaupanju, e-demokraciji, po pospešitvi digitalne preobrazbe z različnimi organizacijskimi in tehničnimi pristopi ter uporabo sodobnih tehnologij, po celostnih pristopih, ki vključujejo tudi tesno sodelovanje z lokalno samoupravo, čezmejno sodelovanje in povezovanje pri iskanju skupnih in skladnih rešitev.

Registriranih udeležencev je bilo kar 496 iz 45 držav, večinoma iz Evropske unije in Zahodnega Balkana, pa tudi od drugod (Alžirija, Azerbajdžan, Egipt, Indija, Kenija, Savdska Arabija ...), predvsem iz institucij javnega sektorja in tudi iz nevladnih organizacij, izobraževalnih in raziskovalnih institucij ter gospodarstva.

Minister se je v zaključnem govoru zahvalil vsem nastopajočim in izrazil svoje zadovoljstvo nad odlično izvedenim dogodkom, ki je povezal veliko število sodelujočih iz cele Evrope in tudi širše ter tako tudi v praksi uporabil koncepte soustvarjanja in sodelovanja. Udeleženci so lahko slišali veliko idej, izkušenj, mnenj, predlogov in načrtov, ki jih bodo lahko uporabili pri svojem nadaljnjem delu v korist končnih uporabnikov. Upajmo, da bo tovrstne dogodke kmalu spet mogoče izvajati tudi v živo, kar bo omogočilo še boljšo izmenjavo znanja in izkušenj, predvsem pa neprecenljivega ustvarjanja novih stikov in prijateljstev.