Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na okrogli mizi na temo ženske mir in varnost

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na dan človekovih pravic nagovoril udeležence hibridne okrogle mize o pomenu in spodbujanju sodelovanja žensk na področju miru in varnosti v zunanji dimenziji sodelovanja EU in Nata.
državni sekretar Raščan sedi za mizo, AVK

Državni sekretar dr. Raščan na okrogli mizi na temo ženske mir in varnost | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

V otvoritvenem govoru je predstavil pomen, ki ga Slovenija pripisuje agendi ženske, mir in varnost, in se zavzel za krepitev prizadevanj za njeno uresničevanje. Predstavil je slovenske aktivnosti in dosežke na tem področju, kot tudi dejstvo, da je opolnomočenje žensk prednostna naloga slovenske zunanje politike. Še posebej se je zavzel za krepitev sodelovanja med različnimi deležniki pri izvajanju agende 1325 in pozdravil osredotočenost dogodka na krepitev sodelovanja med EU in Natom, kar sodi med prednostne vsebine predsedovanja Slovenije Svetu EU. 

Dr. Raščan je izrazil prepričanje, da bo tematika ustrezno obravnavana tudi v okviru potekajočega strateškega razmisleka EU in Nata, ob zaključku katerega se  pričakuje sprejetje nove skupne izjave EU in Nata o sodelovanju. Napovedal je, da bo Slovenija nadaljevala s podporo finančnemu mehanizmu Nata za ženske, mir in varnost. Letos bo za dejavnosti mehanizma namenila 30.000 evrov.

Na dogodku sta udeležence med drugim nagovorili tudi Stella Ronner-Grubačić, veleposlanica Evropske službe za zunanje delovanje za spol in raznolikost, in Allison Hart, vršilka dolžnosti posebne predstavnice generalnega sekretarja Nata za ženske, mir in varnost.

Agenda ženske, mir in varnost, ki je opredeljena z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 1325 in kasnejšimi resolucijami, je postala temelj globalnih prizadevanj v zvezi z vlogo žensk v miru in varnosti. Slednja med drugim potrjuje, da so prizadevanja za mir in varnost uspešnejša in bolj trajnostna, v kolikor so ženske vključene kot enakopravne partnerice pri preprečevanju nasilnih konfliktov, zagotavljanju pomoči in prizadevanjih za obnovo ter pri ustvarjanju trajnega miru.