Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti ministrice dr. Jaklitsch na vladnem obisku na Gorenjskem

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes v okviru regijskega obiska vlade na Gorenjskem srečala z vodstvom Muzejskega društva Škofja Loka, obiskala je Osnovno šolo Josipa Vandota Kranjska Gora in Slovenski planinski muzej, ki je del Gornjesavskega muzeja Jesenice.
Ministrica in udeleženci srečnja stojijo, za njimi omara polna knjig.

Mag. Aleksander Igličar, Helena Janežič, dr. Helena Jaklitsch, Judita Šega, mag. Iztok Petrič, Marija Lebar in Blaž Karlin. | Avtor: USZS

1 / 3

Po delovnem posvetu Vlade v Občini Gorenja vas – Poljane se je ministrica dr. Jaklitsch najprej srečala z vodstvom Muzejskega društva Škofja Loka. Predsednica Helena Janežič ji je predstavila delovanje in aktivnosti društva, ki danes združuje okoli 300 članov in ima že zelo dolgo tradicijo. Srečanja, ki se je sicer odvilo v škofjeloški enoti Zgodovinskega arhiva Ljubljana, so se udeležili tudi podpredsednica društva Judita Šega, dolgoletni predsednik mag. Aleksander Igličar, urednica Loških Razgledov Marija Lebar in član izvršnega odbora Blaž Karlin. Društvo je bilo ustanovljeno leta 1937, že nekaj let pred tem pa so se začeli sestajati profesorji iz Loškega, med njimi tudi Tine Debeljak, kasneje eden od stebrov slovenske skupnosti v Argentini. Že pred vojno so začeli z organizacijo Loških večerov, ki se danes imenujejo Blaznikovi, po dolgoletnem predsedniku društva dr. Pavlu Blazniku. Večeri so posvečeni številnim velikim osebnostim, ki so delovale v Sloveniji, pa tudi v zamejstvu ali po svetu. Organizirajo društvene izlete, velik poudarek pa dajejo tudi izdaji publikacij, med njimi že 57 let redno izhajajo Loški razgledi, ki veljajo za domoznanski zbornik z najdaljšo tradicijo izhajanja na Slovenskem. V bližnji prihodnosti nameravajo posebno pozornost nameniti tudi Slovencem na Hrvaškem, kamor so se med drugim  izseljevali prebivalci Poljanske in Sorške doline. Podpredsednica društva, ki je tudi vodja enote Zgodovinskega arhiva Ljubljana, je na srečanju predstavila zanimivo gradivo o izseljevanju Slovencev, ki ga hrani arhiv.

V nadaljevanju je pot ministrico vodila proti Kranjski Gori, kjer je obiskala Osnovno šolo Josipa Vandota. Sprejel jo je ravnatelj mag. Milan Rogelj, ki je poudaril, da imajo na šoli že kar nekaj izkušenj s sodelovanjem z vrtci in šolami, kjer živita slovenski narodni manjšini na avstrijskem Koroškem in v Kanalski dolini. Prek projekta Comenius so že sodelovali z dvojezično šolo v Avstriji. Kot najkvalitetnejši način povezovanja z zamejskimi šolami pa vidijo v jezikovnih asistentih, za katerega menijo, da dolgoročno prinašajo najboljše rezultate.  Jezikovni asistenti odlično vplivajo na usvajanje jezika, vpeti so tudi v pripravo kulturnih dogodkov in drugega dogajanja na šolah. Poseben poudarek v pogovoru so namenili sodelovanju s šolami v Kanalski dolini, kar bi bilo izrednega pomena za tamkajšnjo slovensko narodno manjšino. Strinjali so se, da bi bilo potrebno tovrstno sodelovanje urediti sistemsko, pri čemer bi z veseljem sodelovala tudi osnovna šola v Kranjski Gori.

Pred zaključno javno tribuno se je ministrica dr. Jaklitsch skupaj z ministrom za finance mag. Andrejem Šircljem ustavila še v Slovenskem planinskem muzeju, ki deluje kot enota Gornjesavskega muzeja Jesenice. Oba ministra je sprejela direktorica Irena Lačen Benedičič in vodja enote Matjaž Podlipnik, srečanja pa se je udeležil tudi podžupan občine Kranjska Gora Bogdan Janša. Predstavili so delovanje muzeja in ministrico ter ministra popeljali po stalni razstavi. Razveseljivo je, da vključujejo v predstavitev tudi slovenska planinska društva, ki delujejo v zamejstvu in po svetu, kar je ministrica dr. Jaklitsch še posebej pohvalila. Spodbudila jih je k nadaljnjemu sodelovanju z njimi. Mnogi izseljenci so ljubezen do gorništva in alpinizma ohranili v novih domovinah in tam puščali pomemben pečat, tudi s številnimi prvenstvenimi smermi v gorah po svetu.