Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. decembra 2021

Visoko plimovanje morja

Ob 21.48 je bila v Piranu in ob 22.18 v Izoli, kjer je na najnižjih predelih obale prišlo do manjšega prelivanja morja in zaradi neugodne napovedi vetra, prožena sirena javnega alarmiranja z znakom - Opozorilo na nevarnost.

 

Visok sneg

Izpostava Kranj

Ob 20.05 so na Blejski cesti v Tržiču gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tržič odstranil sneg iz šotora za testiranje na korona virus.

Ob 22.04 so na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice odstranili sneg, ki je ogrožal nadstrešek.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.25 si je na območju Liskurja v občini Nova Gorica na Mountain Biking Trails (MTB) progi kolesar poškodoval nogo. Reševalci Enote za hitre reševalne intervencije Mestne občine Nova Gorica (HRI MONG) so poškodovanega kolesarja oskrbeli, imobilizirali in ga na nosilih prenesli do ceste, kjer so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica. Z reševalnim vozilom so ga prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.08 se je v Idriji v podjetju Kolektor pripetila delovna nesreča, kjer si je delavec poškodoval nogo. Poškodovanega delavca so oskrbeli reševalci NMP Idrija.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 22.36 je v naselju Andraž nad Polzelo, občina Polzela, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na boku v potoku. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter vozilo potegnili iz potoka in postavili na kolesa. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Kranj

Ob 15.43 se je na Cesti 1 maja v Kranju zgodila prometna nesreča. Posredovali so gasilci GARS Kranj, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem, odklopili akumulator ter očistili cesto.

Ob 16.47 so na Cesti Boštjana Hladnika v Kranju, posredovali gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, kjer naj bi gorelo osebno vozilo. Gasilci so na kraju dogodka ugotovili, da do požara v prometni nesreči ni prišlo, zato gašenje ni bilo potrebno. Z vpojnim sredstvom so posuli iztekle motorne tekočine, ki so iztekle iz vozila in na vozilu odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Ob 18.31 je v naselju Sveta Barbara, občina Škofja Loka, osebno vozilo zapeljalo s ceste v potok in se prevrnilo. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, z avtodvigalom vozilo dvignili nazaj na cestišče in odklopili akumulator. Poškodovano voznico so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.20 je v naselju Police, občina Gornja Radgona, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in v obcestnem jarku pristalo na strehi. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, poškodovano osebo rešili iz vozila in jo predali v oskrbo reševalcem NMP, vozilo postavili na kolesa ter nevtralizirali razlite tekočine. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.10 je v Župančičevi ulici v Ajdovščini voznik z osebnim vozilom zbil dva pešca. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, reševalci NMP Ajdovščina pa so oskrbeli dve lažje poškodovani osebi.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.52 se je na avtocesti Obrežje–Ljubljana v smeri Ljubljane pri naselju Dolenje Karteljevo v občini Novo mesto voznik z osebnim vozilom obrnil na streho. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in vozilo postavili na kolesa, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in očistili cestišče. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so poškodovanega voznika na kraju oskrbeli. Posredovali so tudi policisti in delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS)-a.

Izpostava Postojna

Ob 16.42 je na Cesti 4. maja v Cerknici osebno vozilo zbilo peško. Reševalci NMP Cerknica so poškodovano oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 18.22 se je v Drstelji, občina Destrnik, voznik osebnega vozila prevrnil na streho. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, očistili razlite motorne tekočine in pomagali reševalcem  NMP Ptuj pri oskrbi in prenosu dveh poškodovanih udeležencev.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.37 je na Preškem Vrhu, občina Ravne na Koroškem, voznica z osebnim vozilom zapeljala s ceste in se obrnila na bok. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne so zavarovali kraj dogodka, vozilo obrnili na kolesa ter ga odstranili z vozišča. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 9.27 je v Voklem, občina Šenčur, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj, PGD Šenčur, Voklo in Srednja vas so požar pogasili ter prezračili prostore. Reševalci NMP Kranj so oskrbeli eno osebo, ki se je nadihala dima.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.48 je na Cesti na Vrhovce v Ljubljani gorela baraka velikosti okoli 3 x 3 metre. Ob prihodu gasilcev na kraj požara, je bila baraka cela v ognju. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Brdo so pogasili požar in iz objekta iznesli plinsko jeklenko ter jo ohladili.

Izpostava Maribor

17.28 so posredovali gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje na Ulici Pariške komune v Mariboru, kjer je zaradi kratkega stika zagorelo na zunanji enoti klimatske naprave. Ogenj je pred njihovim prihodom pogasil krajan, gasilci pa so opravili pregled s termovizijsko kamero. Gmotna škoda še ni ocenjena.

Ob 18.51 je na Lackovi cesti v Mariboru v stanovanjski hiši zagorela lesena stena za pečjo. Požar je pogasili lastniki. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so odstranili okoli pol kvadratnega metra ožganega lesa in objekt preventivno pregledali.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.38 so v kraju Planina v občini Ajdovščina v dimniku stanovanjskega objekta gorele saje. Posredovali so gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina, ki so požar pogasili, dimno tuljavo in njeno okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.12 je v kraju Temnica, občina Miren-Kostanjevica, prišlo do samovžiga električne napeljave v kmetijskem objektu. Do prihoda gasilcev PGD Kostanjevica so ogenj pogasili lastniki. Gasilci so prostore preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.48 so v naselju Sela pri Zajčjem Vrhu, občina Novo mesto, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Dolž so pogasili goreče saje in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 8.30 je na Teharski cesti v Celju lastnik pri prenovi kleti objekta našel 329 nabojev različnega kalibra, starejše izdelave. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije ter Gorenjske in Ljubljanske regije, ki sta nevarno najdbo zavarovala in nato v kamnolomu v Pečovniku, tudi varno uničila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.52 so delavci pri izvajanju zemeljskih del v Gojačah, občina Ajdovščina, našli Neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS). Pripadnika Državne enote za odstranjevanje NUS sta prevzela in na varno odpeljala italijansko topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg. Najdba izvira iz obdobja I. svetovne vojne.

Ob 13.08 so v kraju Gorenje Cerovo v občini Brda, delavci pri izvajanju zemeljskih del našli NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in v varovano skladišče odpeljala avstrijsko topovsko granato kalibra 240 mm, mase 130 kg. Najdba izvira iz I. svetovne vojne.

Ob 13.46 je ob poti Pod Škabrijelom v občini Nova Gorica pohodnik našel italijansko topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg. Nevarno najdbo iz obdobja I. svetovne vojne sta prevzela in na varno odpeljala pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.34 so na Prešernovi ulici v Šentjurju gasilci PGD Šentjur s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in omogočili vstop reševalcem, ki so oskrbeli onemoglo osebo.

Ob 9.46 so v kraju Lipoglav, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Loče nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 18.45 so na Slovenskem trgu v Kranju gasilci GARS Kranj iz pokvarjenega dvigala rešili eno osebo in izklopili dvigalo.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.09 so ob Poti na Fužine v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana,  zaprli ventil za vodo in posesali razlito vodo po stopnišču.

Ob 17.22 so v Ulici Vide Janežičeve v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, odprli vrata stanovanja in nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.33 so v Lendavski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota iz okvarjenega dvigala v večstanovanjski stavbi rešili štiri osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.20 so na Logu v Hrastniku gasilci PGD Hrastnik odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba in nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/