Skoči do osrednje vsebine

Dnevi slovenskega filma v Beogradu in vrnitev trinajstih slovenskih filmov

Ob odprtju Dnevov slovenskega filma v Jugoslovanski kinoteki v Beogradu je potekala simbolična primopredaja trinajstih slovenskih celovečernih filmov (negativ slike in tona), ki so bili od leta 1968 v hrambi Jugoslovanske kinoteke. Filmi se tako po več kot petdesetih letih vračajo v Slovenijo.

Triglav film je predal filme v hrambo Jugoslovanski kinoteki na podlagi pogodbe o depozitu med Jugoslovansko kinoteko in Republiškim komitejem za kulturo SR Slovenije (15. februar 1968). Takrat v Sloveniji nismo imeli primernega depoja za hrambo filmov na zelo gorljivem nitratnem filmskem traku. Gre za filme, ki sodijo v slovensko filmsko klasiko (med njimi je tudi prvi slovenski igrani celovečerni film Na svoji zemlji) in so delo legendarnih filmskih režiserjev:

  • Franceta Štiglica: Na svoji zemlji (1948), Trst (1951), Svet na kajžarju (1952), Balada o trobenti in oblaku (1961),
  • Jožeta Galeta: Kekec (1951),
  • Bojana Stupice: Jara gospoda (1953),
  • Franceta Kosmača: Dobri stari pianino (1959), Ti loviš (1961),
  • Mirka Groblerja: Dobro morje (1958),
  • Jožeta Babiča: Tri četrtine sonca (1959), Veselica (1960),
  • Janeza Kavčiča: Akcija (1960),
  • Františka Čapa: Naš avto (1962).

Arhiv Republike Slovenije in Jugoslovanska kinoteka sta letos na podlagi izdanega soglasja Vlade Republike Slovenije na predlog Ministrstva za kulturo podpisala pogodbo o nadomestilu za hrambo in varstvo omenjenih trinajstih filmov. Nadomestilo za hrambo od leta 1991 je že poravnano in filmi bodo lahko končno vrnjeni v Slovenijo. 

Odprtja Dnevov slovenskega filma in simbolične primopredaje so se udeležili dr. Bojan Cvelfar, direktor Arhiva Republike Slovenije, Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovanske kinoteke in Damjan Bergant, veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Srbiji.

Dnevi slovenskega filma tokrat potekajo že sedmič zapored. V Jugoslovanski kinoteki v Beogradu se bo med 8. in 11. decembrom odvrtelo štirinajst kratkih (animirani, igrani in dokumentarni) in celovečernih (igrani, dokumentarni) filmov.

Pregled slovenske filmske produkcije je uvedla projekcije kratkega animirano-dokumentarnega filma Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić – na letošnjem festivalu slovenskega filma dobitnik vesne za posebne dosežke –, celovečernega dokumentarnega filma Slovenec, ki je preletel stoletje režiserja Dušana Miklavca in restavrirane digitalne kopije filma Živojina Pavlovića Nasvidenje v naslednji vojni.

Več o Dnevih slovenskega filma v Jugoslovanski kinoteki je objavljeno na strani Slovenskega filmskega centra.

Več o vrnitvi trinajstih slovenskih filmov je objavljeno na strani Arhiva Republike Slovenije.