Skoči do osrednje vsebine

Minister Andrijanič: Podpora SME odločilnega pomena za uspeh Evrope

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister Mark Boris Andrijanič je na letošnjem dogodku Amazon Academy izpostavil pomen malih in srednje velikih (SME) podjetij za uspeh Evrope, saj ta ustvarjajo številna delovna mesta in veliko dodano vrednost gospodarstvu.
Minister Andrijanič med Amazon Academy za govorniškim pultom

Minister Andrijanič med Amazon Academy | Avtor: SDP

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je uvodoma dejal, da je med malimi in srednje velikimi podjetji večina mikro podjetij z manj kot devetimi zaposlenimi. Zato imajo ta podjetja v primerjavi z večjimi podjetji veliko bolj omejen dostop do najsodobnejših tehnologij, velikih podatkov in digitalnega znanja ter spretnosti. Poleg tega se od leta 2015 zmanjšuje delež strokovnjakov za IKT, zaposlenih v malih in srednje velikih podjetjih. “To je eden od razlogov, zakaj je Evropska komisija predstavila novo evropsko industrijsko strategijo za leto 2020. V skladu s tem velikopoteznim dokumentom imata digitalna in zelena preobrazba malih in srednje velikih podjetij ključno vlogo pri prihodnji rasti in odpornosti Evrope,” je dejal minister.

Izpostavil je vzpodbudno stanje programov in predpisov EU, ki podpirajo mala in srednje velika podjetja. “Veseli me, da je na tem področju vse več zasebnih pobud. Hvaležen sem podjetju Amazon, da s svojimi odličnimi programi, namenjenim malim in srednje velikim podjetjem, prevzema vodilno vlogo na tem področju,” je še povedal.

Andrijanič se je v nagovoru dotaknil pomembnosti prizadevanj za podporo malim in srednje velikim podjetjem, še posebej v času, ko jih je močno prizadela pandemija covida-19: “Naša skupna odgovornost je, da malim in srednje velikim podjetjem pomagamo, da si opomorejo in postanejo močnejša.”

Minister je komentiral tudi napredek slovenskega predsedovanja Svetu EU pri predpisih na področju digitalnih storitev in trgov, umetne inteligence in upravljanja podatkov. Ti in številni drugi akti so namenjeni krepitvi vloge evropskih podjetnikov in potrošnikov. Obenem se je dotaknil tudi številnih državnih in regionalnih pobud v podporo malim in srednje velikim podjetjem. “Izvajamo 40 velikopoteznih ukrepov, ki bodo pospešili digitalno preobrazbo storitev javne uprave, zdravstva, gospodarstva, izobraževanja in celotne družbe. Neomajno zmanjšujemo birokracijo in davke za mala in srednje velika podjetja, prihodnje leto pa bomo začeli izvajati najobsežnejši program digitalnega usposabljanja v zgodovini naše države, ki bo koristil malim in srednje velikim podjetjem ter starejšim osebam in drugim ranljivim skupinam,” je pojasnil.

Letošnji dogodek Amazon Academy 2021, ki se je osredotočil na spodbude za uspeh malih in srednje velikih podjetij, je povezal oblikovalce politik, nevladne organizacije in številne druge posameznike z zanimanjem za podjetništvo in e-poslovanje.