Skoči do osrednje vsebine

Končan uspešen projekt sodelovanja tujih policistov pri nadzoru meje

Državni sekretar dr. Božo Predalič se je danes tujim policistom, ki so pomagali slovenskim kolegom na južni meji, zahvalil za njihovo dragoceno pomoč. Z odhodom zadnjega kontingenta – osmih čeških in treh madžarskih policistov – se tako končuje uspešen projekt sodelovanja tujih varnostnih organov pri nadzoru državne meje.
Nagovor državnega sekretarja dr. Boža Predaliča v predavalnici. Tuji policisti sedijo, državni sekretar za govornico.

Nagovor državnega sekretarja dr. Boža Predaliča. Na dogodku so bili prisotni tudi češki veleposlanik Juraj Chmiel ter namestnik madžarskega veleposlanika Tamás Kovács in diplomat Gábor Bakos. | Avtor: MNZ

Dr. Predalič je v nagovoru na zaključni slovesnosti v Policijski akademiji v Tacnu dejal, da je zaščita zunanje schengenske meje EU naša skupna odgovornost. »Nezakonite migracije, s katerimi se v EU spopadamo že od leta 2015, so nedvomno tudi varnostno vprašanje. Pri tem je naloga Ministrstva za notranje zadeve in slovenske policije zagotoviti varnost ne samo Sloveniji, temveč vsem državam članicam EU ter vsem njenim prebivalkam in prebivalcem. Posledično smo si tudi kot predsedujoča država Svetu EU na področju notranjih zadev zastavili povsem logične prednostne naloge: celostno upravljanje z migracijami, krepitev schengenskega prostora in zagotavljanje visoke stopnje varnosti v EU. Na Sloveniji je kot državi z zunanjo schengensko mejo velika naloga, ki jo z vso odgovornostjo sprejemamo in opravljamo. Pri tem pa je dobro vedeti, da nismo sami in da lahko vedno računamo na pomoč partnerskih držav.«

Za nami je več kot pol leta uspešnega sodelovanja s tujimi policisti. Maja letos je v Slovenijo iz Litve, Estonije in Poljske prispelo prvih 21 gostujočih tujih policistov. Od takrat so se slovenskim policistom, ki varujejo državno mejo med Slovenijo in Hrvaško, v več kontingentih pridruževali še češki, latvijski, madžarski, romunski in francoski kolegi. Skupne patrulje slovenskih in tujih policistov iz osmih držav so se v tem obdobju izkazale kot učinkovit način delovanja za obvladovanje nezakonitih migracij na državni meji.

Državni sekretar je poudaril, da so sodelujoče države s hitrim odzivom in takojšnjo pomočjo pokazale veliko mero solidarnosti in razumevanja za skupni cilj – varovati in zavarovati vse prebivalce EU pred nezakonitimi migracijami in čezmejno kriminaliteto.

Skupinska fotografija ob zaključku sodelovanja tujih varnostnih organov pri varovanju južne meje

Skupinska fotografija ob zaključku sodelovanja tujih varnostnih organov pri varovanju južne meje | Avtor: MNZ

1 / 2