Skoči do osrednje vsebine

Branje in pogovor z Dragom Jančarjem

V četrtek, 9. decembra, ob 19.30 bosta v Literarnem kolokviju Berlin in po spletu potekala branje in pogovor z Dragom Jančarjem. O trideseti obletnici osamosvojitve Slovenije, o dojemanju padca zidu v takratni Jugoslaviji in o današnjih razmerah na Balkanu se bo pogovarjal s pisateljico in arhitektko Zoro del Buono. Hibridno prireditev prireja Literarni kolokvij v sodelovanju s SKICA Berlin.

Portret Draga Jančarja

Drago Jančar | Avtor Jože Suhadolnik

Jančar je bil v času socializma disident, med bosansko vojno je postal odločen kritik Handkeja, predan član kroga Nove revije, pravi vodnik do težko pričakovane demokracije. Slovenija letos praznuje trideseto obletnico osamosvojitve. To osvobodilno dejanje je temeljilo na tako imenovani "pisateljski ustavi" iz leta 1988, katere soavtor je bil tudi Jančar.

O tem času, o dojemanju padca zidu v takratni Jugoslaviji in o današnjih razmerah na Balkanu se bo pogovarjal s pisateljico in arhitektko Zoro del Buono, ki je med padcem zidu v Berlinu študirala arhitekturo, nato tam delala kot gradbena delovodja in še danes živi v Kreuzbergu. Švicarska avtorica ima italijanske in slovenske korenine, njena babica prihaja iz doline Soče, območja, ki je bilo med prvo svetovno vojno prizorišče zloglasnih soških bitk. Prav ta babica je junakinja njenega zadnjega romana "Maršalka", ki govori o dogodkih in zablodah 20. stoletja, o partizanih in – seveda – o Josipu Brozu Titu.

Branju in pogovoru z Dragom Jančarjem lahko prisluhnete prek video povezave (v nemščini).

Vir: Slovenski kulturni center Berlin (SKICA Berlin)