Skoči do osrednje vsebine

Zdravstveni ministri EU-ja za odpornejšo Unijo in koordinirane ukrepe na ravni EU

Ministri za zdravje Evropske unije so na zasedanju v Bruslju razpravljali o ukrepih za zajezitev širjenja najnovejše različice koronavirusa omikron in pozvali k enotni veljavi EU Covidnega potrdila.

Za omejevanje nove različice omikron so države članice pozvale k skupnem pristopu na evropski ravni glede predloga o uporabnosti digitalnega covidnega potrdila, ki se pričakuje v tem mesecu. Z uskladitvijo njegove veljavnosti bo omogočeno še naprej lažje prehajanje meja osebam znotraj Evropske unije.

Ministri so pozvali tudi k povečanju zmogljivosti sekvencioniranja, sledenja stikom in k spoštovanju nefarmakoloških ukrepov tudi med bližnjimi prazniki. Prav tako so podprli skupna naročila zdravil za zdravljene okuženih s koronavirusom, saj se je združevanje naročil že pri cepivih izkazalo za uspešno. Ministri so družno pozvali državljane, naj se odločijo za poživitveni odmerek.

V nadaljevanju so se seznanili z napredkom krepitve odporne evropske zdravstvene unije, ki je prednostna naloga Slovenije na področju zdravja. Poleg dveh že doseženih kompromisov z Evropskim parlamentom o okrepljenih mandatih Evropske agencije za zdravila (EMA) in Evropske agencije za preprečevanje in širjenje bolezni (ECDC) je minister za zdravje Janez Poklukar vodil razpravo glede uredbe Sveta o okviru za nujne primere zdravstvenih protiukrepov (HERA). Ministri so podprli uredbo, ki bo v primeru izrednih zdravstvenih razmer zagotovila pravočasen razvoj, proizvodnjo in distribucijo zdravil, cepiv ter druge zdravstvene ukrepe, treba pa bo odgovoriti še na dodatna vprašanja, ki so bila posebej poudarjena.

Svet je sprejel sklepe, ki krepijo evropsko zdravstveno unijo in vključujejo izvajanje inovativnih rešitev za odporne zdravstvene sisteme, izboljšanje dostopnosti in razpoložljivosti zdravil, boj proti raku ter vlogo EU na področju zdravja na svetovni ravni.  

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob tem povedal: »Medtem ko se soočamo s še enim valom in novimi različicami virusa, se moramo zazreti v prihodnost in jo načrtovati. Danes smo z ministri potrdili, da potrebujemo odpornejšo evropsko zdravstveno unijo, ki bo omogočala boljši vpogled v čezmejne grožnje za zdravje in enotnejši odziv na ravni EU, da bomo v prihodnosti lahko obvarovali zdravstveno varstvo svojih prebivalcev. Evropa bo po današnjem sestanku odpornejša.«

Predsedujoča Slovenija in Komisija sta ministrom poročali tudi o evropskem načrtu za boj proti raku, o rezultatih posebnega zasedanja Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije o pripravljenosti in odzivu na pandemije ter o Okvirni konvenciji SZO za nadzor nad tobakom.