Skoči do osrednje vsebine

V teku podpis pogodb s prejemniki sredstev iz pobude React-EU

V tem tednu na ministrstvu poteka podpis pogodb s prejemniki sredstev v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo za krepitev odpornosti izvajalcev institucionalnega varstva (razpis React-EU), v katerem je na voljo 93 milijonov evrov nepovratnih namenskih sredstev. S temi sredstvi se bo zagotovilo bolj prijazno in varno bivalno okolje stanovalk in stanovalcev v domovih za starejše ter podprlo proces deinstitucionalizacije.

Predmet javnega razpisa React-EU je bilo sofinanciranje investicijskih projektov, katerih namen je zagotoviti prijazno in varno bivalno okolje uporabnikom socialnih storitev v primeru izbruha epidemije koronavirusa ali drugih nalezljivih bolezni. S sredstvi iz javnega razpisa se torej rešuje kritične razmere, pokriva se vrzeli in zagotavlja ustrezne standarde v obstoječih institucijah socialnega varstva ter podpora proces deinstitucionalizacije.

V okviru razpisa React-EU so javni zavodi v dveh rokih prijavili 50 projektov. Vse vloge so bile pregledane in ocenjene s strani komisije. Med prijavljenimi je bilo izbranih 18 prejemnikov.

Kot je že večkrat izpostavil minister Janez Cigler Kralj, je bilo ''področje oskrbe starejših v zadnjem desetletju zapostavljeno. Dolgoletne prostorske stiske, tehnično neustreznimi pogoji, kadrovske stiske, vse to je otežilo preprečevanje in obvladovanje širjenja covid-19 v domovih za starejše. Zato sem takoj od nastopa mandata področje oskrbe starejših postavil na prioritetno mesto. Vesel in zadovoljen sem, da smo uspeli zagotoviti 93 milijonov kohezijskih sredstev iz  naslova pobude React-EU, s katerimi se bo izboljšalo bivanje v domovih za starejše''.

Prejemniki po regijah so:

Gorenjska regija: 2 (Dom starejših občanov (DSO) dr. Franceta Bergelja Jesenice, DSO Kranj)

Zasavska regija: 2 (DSO Polde Eberl Jamski Izlake, DSO Tisje)

Osrednje slovenska regija: 2 (DSO Ljubljana Vič Rudnik, DSO Ljubljana Bežigrad)

Savinjska regija: 2 (Dom za varstvo odraslih Velenje, DSO Šmarje pri Jelšah)

Regija jugovzhodna Slovenija: 3 (DSO Črnomelj, DSO Metlika, DSO Novo mesto)

Goriška regija: 1 (DSO Ajdovščina)

Obalno-Kraška regija: 1 (Obalni dom upokojencev Koper)

Pomurska regija: 2 (DSO Rakičan, DSO Lendava)

Podravska regija: 1 (DSO Ptuj)

Koroška Regija: 2 (DSO Koroški dom 2x)