Skoči do osrednje vsebine

Strokovni posvet o vlogi jedrske energije kot nizkoogljične energije

Državni sekretar Blaž Košorok je v Krškem vodil strokovni posvet z naslovom »Vloga jedrske energije kot nizkoogljične energije v energetski mešanici – včeraj, danes, jutri«.

Na posvetu na na temo vloge jedrske energije kot nizkoogljične energije v energetski mešanici so sodelovali različni slovenski in hrvaški strokovnjaki s področja jedrske energije. Po posvetu je poudaril, da s sogovorniki vidijo jedrsko energijo kot nizkoogljično ter v energetski mešanici Slovenije tudi v bodoče. »V zadnjem času opažamo renesanso jedrske energije, ne samo v Evropski uniji, ampak tudi v Sloveniji. Lokalno prebivalstvo z njo živi preko 40 let, dokazuje se kot zanesljiva, varna energija. To želimo v naslednjih korakih predstaviti tudi vsem državljanom Slovenije in okoljskih držav,« je povedal državni sekretar.

»Slovenija sodeluje v iniciativi enako mislečih držav pod pokroviteljstvom Francije in ostalih držav, ki imajo jedrsko energijo in jo bodo imeli tudi v prihodnje. Ključno je, da bo v delegiranemu aktu o taksonomiji, ki ga bo objavila Evropska komisija, jedrska energija pripoznana kot zelena oz. nizkoogljična. To bo signal tudi vsem potencialnim finančnim investitorjem, da je jedrska energija tista, ki bo na dolgi rok zagotavljala prehod v brezogljično družbo. Slovenija bo v prihodnosti svojo energetsko mešanico zagotovila z obnovljivimi viri energije ter jedrsko energijo,« je še dejal državni sekretar Blaž Košorok.