Skoči do osrednje vsebine

Sloveniji od prodaje prostorov veleposlaništva in rezidence nekdanje SFRJ v Bernu nekaj več kot milijon evrov

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenija je podpisala kupoprodajno pogodbo v znesku 1,089.200 švicarskih frankov o prodaji solastniškega deleža na objektu v Bernu, v katerem sta bila veleposlaništvo in rezidenca nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije
(SFRJ).
Udeleženci podpisa kupoprodajno pogodbo o prodaji solastniškega deleža na objektu veleposlaništva/rezidence nekdanje SFRJ v Bernu.

Udeleženci podpisa kupoprodajno pogodbo o prodaji solastniškega deleža na objektu veleposlaništva/rezidence nekdanje SFRJ v Bernu. | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Države naslednice so se leta 2016 dogovorile, da bodo skupaj prodale pet nepremičnin nekdanje SFRJ, med njimi tudi diplomatsko predstavništvo nekdanje SFRJ v Bernu. V tem času je zanimanje za nepremičnino izrazilo nekaj potencialnih kupcev, ki pa niso dali konkretne ponudbe. Letos je interes za odkup nepremičnine predstavila Srbija, ki ima nepremičnino tudi v posesti za potrebe svojega diplomatskega  predstavništva. Ponudba Srbije je bila na ravni cenitve, ki jo je za nepremičnino pripravila pooblaščena cenitvena agencija, to je 7,78 milijonov švicarskih frankov. Slovenija je kot solastnik 14 % deleža nepremičnine (v skladu s 3. členom Priloge B Sporazuma o vprašanjih nasledstva), ponudbo sprejela in kot prva od držav naslednic tudi podpisala kupoprodajno pogodbo s Srbijo.

Nepremičnina na naslovu Seminarstrasse 5 je bila zgrajena leta 1978 za potrebe diplomatskega predstavništva nekdanje skupne države in se razprostira v dveh nadstropjih in mansardi, neto površina znaša 1835 m2. Zgradba z značilno arhitekturo izstopa od okoliških nepremičnin, Kanton Bern jo je leta 2017 uvrstil na seznam spomeniško zaščitenih objektov.

Države naslednice so do sedaj skupaj uspešno prodale tudi nepremičnine nekdanje SFRJ v Tokiu, Bonnu in New Yorku (op. rezidenca). Kot zadnja od petih skupnih prodaj je v teku tudi prodaja Misije nekdanje SFRJ v New Yorku, ki bo zaključena predvidoma v prvem kvartalu prihodnjega leta.