Skoči do osrednje vsebine

Ministrska konferenca OZN o ohranjanju miru v Seulu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je v funkciji razvojnega ministra in namestnika ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja ter kot predstavnik predsedujoče države Svetu EU udeležil virtualne ministrske konference Organizacije združenih narodov (OZN) o ohranjanju miru v Seulu. V nagovoru je predstavil prizadevanja Slovenije na področju izgradnje miru.
Državni sekretar dr. Raščan med snemanjem video nagovora

Državni sekretar dr. Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar dr. Raščan je nastopil v prvem sklopu plenarnega zasedanja konference na temo ohranjanja miru. V nagovoru je poudaril prizadevanja Slovenije na področju izgradnje miru ter predstavil delovanje Centra za izobraževanje in usposabljanje za sodelovanje v mirovnih operacijah in misijah (POTC) in ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti. Opozoril je na medsebojno prepletenost globalnih izzivov s konflikti in dejal, da je zaradi tega dejavnost OZN na tem področju še toliko pomembnejša. Poudaril je zavezanost Slovenije izgradnji miru in spomnil na dodatne finančne prispevke Slovenije v letošnjem letu v mehanizme OZN za izgradnjo miru. Prav tako je izrazil podporo Slovenije seulski iniciativi o krepitvi tehnološke in medicinske zmogljivosti pri ohranjanju miru ter iniciativama Akcija za mir (A4P) in Akcija za mir + (A4P+).

Cilj konference v Seulu, ki poteka 7. in 8. decembra, je s konkretnimi zavezami odpraviti vrzeli v zmogljivosti in okrepiti mehanizme OZN za ohranjanje miru, vključno z izboljšanjem uspešnosti mirovnih operacij OZN v skladu z novo strategijo Akcija za mir +.

Program plenarnega zasedanja konference vsebuje štiri vsebinske sklope, in sicer Ohranjanje miru; Partnerstvo, usposabljanje in krepitev zmogljivosti; Učinkovitost in odgovornost ter Zaščita civilistov ter zaščita in varnost.