Skoči do osrednje vsebine

Dvostransko srečanje med Slovenijo in Senegalom ob robu Foruma Dakar o miru in varnosti v Afriki

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes je v Dakarju ob robu Foruma o miru in varnosti v Afriki, ki se ga je kot gost udeležil generalni direktor Jernej Müller, potekalo dvostransko srečanje med zunanjima ministrstvoma Slovenije in Senegala.
Generalni direktor Jernej Müller in veleposlanik Jean Antoine Diouf

Generalni direktor Jernej Müller in veleposlanik Jean Antoine Diouf | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 4

Na slovenski strani je na srečanju sodeloval generalni direktor Müller, na senegalski strani pa veleposlanik Jean Antoine Diouf, vodja kabineta zunanje ministrice, in direktor za Evropo Ousmane Diop. Generalni direktor Müller in veleposlanik Diouf sta izmenjala poglede na možnosti za okrepitev dvostranskega sodelovanja pri temah skupnega interesa, poleg gospodarskega področja, kjer obstaja veliko priložnosti. Med multilateralnimi temami sta se sogovornika zavzela predvsem za tesnejše sodelovanje v okviru vodne diplomacije.

Na letošnjem Dakar Forumu, enemu najpomembnejših platform v regiji, so sodelovali predsedniki Senegala Sall, Južne Afrike Ramaphosa, Gvineje-Bissao Embaló, Nigra Bazoum, predsedujoči Komisiji Afriške unije Mahamat in predsednik Evropskega sveta Michel ter nekateri ministri držav članic EU. Generalni direktor Müller je na okrogli mizi predstavil aktivnosti Slovenije in EU na področju krepitve kibernetske varnosti in možnosti za tesnejše povezovanje, tudi v luči ene od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Ob robu obiska si je generalni direktor Müller ogledal tudi Nacionalno šolo za regionalno izobraževanje o kibernetski varnosti, ki jo so-podpirata Francija in Senegal. V sredo, 8. decembra 2021, pa bo sodeloval na otvoritvi častnega konzulata Republike Slovenije v Dakarju.