Skoči do osrednje vsebine

Danes obeležujemo mednarodni dan civilnega letalstva

7. decembra 1944 so države udeleženke mednarodne konference v Čikagu podpisale Konvencijo o mednarodnem civilnem letalstvu, znano tudi pod imenom Čikaška konvencija.

S konvencijo so bili podani temelji za ustanovitev Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO). Glavno vodilo ICAO je doseganje najvišje ravni letalske varnosti, kar se dosega s sprejemanjem mednarodnih standardov in priporočljivih praks, usklajenimi pristopi, študijami in sodelovanjem med državami pogodbenicami Čikaške konvencije. Teh je danes 193.

Brez mednarodnih standardov ICAO, ki so jih države pogodbenice dolžne spoštovati in prenesti v svoj pravni red, ter brez nadzorov pristojnih organov zračni promet danes ne bi bil tako varen. V mednarodnem letalstvu velja, da je vsak standard, vsako pravilo »napisano s krvjo«. Zaradi edinstvenega pomena ICAO so Združeni narodi razglasili 7. december za mednarodni dan civilnega letalstva.

V rednem zračnem prevozu se je v letu 2020 zgodilo 22 nesreč, 96 manj kot v letu 2019. Ne glede na to, da se globalno dosega visoka raven letalske varnosti, se mednarodno civilno letalstvo sooča z novimi izzivi, povezanimi z izbruhom COVID-19, ki je posegel globoko v sistem mednarodnega zračnega prometa. Poleg tega se tudi mednarodno civilno letalstvo sooča z izzivi, povezanimi z varstvom okolja.

Ministrstvo za infrastrukturo čestita vsem letalcem, da uspešno sodelujejo pri zagotavljanju visoke ravni letalske varnosti tudi v Sloveniji.