Skoči do osrednje vsebine

20. zasedanje Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je z nagovorom v imenu Evropske unije in držav članic, ki se mu je pridružilo še 11 držav, nastopil na splošni razpravi 20. zasedanja Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta (ASP) Mednarodnega kazenskega sodišča. Izrazil je močno podporo delovanju Mednarodnega kazenskega sodišča, ki se je soočalo s posebnimi izzivi zaradi pandemije, spremembe vodstva in sistematičnih poskusov postaviti pod vprašaj njegovo vlogo in legitimnost, ter poudaril pomen zaščite neodvisnosti in integritete sodišča.
Nagovor ministra dr. Logarja preko avdio-video konferenco med zasedanjem skupščine v dvorani

Nagovor ministra dr. Logarja | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Pregled delovanja sodišča predstavlja nove priložnosti za krepitev sistema Rimskega statuta ter učinkovitosti sodišča. Minister dr. Logar je poudaril pomen pomoči žrtvam hudodelstev in sodelovanja s sodiščem ter polno zavezanost Evropske unije in držav članic k sodelovanju z vsemi partnerji. Izpostavil je tudi poziv k univerzalnosti in ratifikaciji Rimskega statuta, kar je dolgoročni cilj Evropske unije in kar bo prispevalo k uveljavljanju kazenske odgovornosti ter pravičnosti.

Slovenija v vlogi predsedujoče Svetu EU med zasedanjem Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta vodi EU koordinacije.

Skupščina bo na zasedanju obravnavala poročila organov Mednarodnega kazenskega sodišča o aktivnostih v preteklem letu, presojo in implementacijo priporočil strokovnega pregleda delovanja sodišča, sodelovanje s sodiščem ter sprejela proračun sodišča za leto 2022. Na zasedanju bodo potekale volitve namestnikov tožilca, pri čemer bosta prvič izvoljena dva namestnika, volitve članov svetovalnega odbora za nominacije in volitve sodnikov, članov upravnega odbora Sklada za žrtve ter držav članic Urada ASP.

Veleposlanica Republike Slovenije na Nizozemskem Sanja Štiglic bo nastopila na stranskem dogodku, ki ga Slovenija soorganizira 8. decembra 2021. Namen dogodka je predstavitev in promocija pobude Slovenije, Argentine, Belgije, Mongolije, Nizozemske in Senegala za sprejem mednarodne pogodbe o medsebojni pravni pomoči in izročitvah za pregon genocida, hudodelstev zoper človečnost in vojnih hudodelstev pred nacionalnimi sodišči (MLA pobuda).