Skoči do osrednje vsebine

Sredi novembra zasedal Odbor za podelitev nagrade Zlata čebela

Sredi novembra se je na 3. seji sestal Odbor za podelitev nagrade Zlata čebela, ki je obravnaval prispele predloge za letošnjega nagrajenca. Do roka, to je do 30. septembra 2021, je odbor prejel 21 predlogov za 17 kandidatov za nagrado. Člani odbora pa so med izredno kakovostnimi predlogi kandidatov soglasno že izbrali prejemnika nagrade Zlata čebela 2021, njegovo ime pa ostaja skrivnost vse do slavnostne podelitve nagrade, ki bo letos izjemoma decembra.

Največ predlogov je prispelo iz Slovenije (8), Avstrije (2) in Gruzije (2), po en pa iz Filipinov, Hrvaške, Irana, Kanade, Nemčije, Danske, Slovaške, Srbije in Toga. Vsi predlogi so prispeli pravočasno in bili primerni za nadaljnjo obravnavo odbora.

Vsak prijavitelj je lahko na javni poziv prijavil enega ali več kandidatov za nagrado. V vlogi je prijavitelj utemeljil kandidatovo nominacijo. Kandidat za nagrado je državljan Republike Slovenije ali tuji državljan, pravna oseba ali druga organizacija s sedežem v Republiki Sloveniji ali v tujini ali mednarodna organizacija. 

Prejemnika nagrade bo na prireditvi, ki bo potekala predvidoma 20. decembra letos, razglasil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in predsednik Odbora za podelitev nagrade Zlata čebela, dr. Jože Podgoršek, nagrado Zlata čebela pa bo nagrajencu podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Nagrajenec bo poleg kipca nagrade in plakete prejel tudi finančno nagrado.

S podeljevanjem nagrade Zlata čebela spodbujamo in podpiramo inovativnost, vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k zaščiti in krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni, hkrati pa tudi spodbujamo krepitev aktivnosti, povezanih z delom in izjemnimi dosežki posameznika ali pravnih oseb na prej navedenih področjih.

Republika Slovenija s podeljevanjem nagrade Zlata čebela promovira svetovni dan čebel (20. maj), ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017, in je plod sodelovanja med Čebelarsko zvezo Slovenije kot pobudnico ter Republiko Slovenijo. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo v luči globalne odprave lakote.

Republika Slovenija si tako s svetovnim dnevom čebel kot tudi z nagrado Zlata čebela prizadeva za prenos znanja in tehnologije ter utrditev v svetu prepoznane Slovenije kot zelene, zdrave, proaktivne in inovativne države.