Skoči do osrednje vsebine

Spodbujamo trajnostno mobilnost: dobrih 764 tisoč evrov za e-polnilnice v Kranju

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila 764,5 tisoč evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za projekt »DRR Kranj e-polnilnice«. To je prva naložba iz evropskih skladov, ki je v celoti namenjena e-polnilnicam.

Mestna občina Kranj bo v okviru projekta postavila tri javne električne polnilnice s skupno osmimi polnilnimi mesti, ki bodo namenjene polnjenju električnih avtobusov za potrebe izvajanja mestnega potniškega prometa. Natančneje, omenjene e-polnilnice bodo postavljene na lokacijah postajališč Komunala Zarica, kjer bosta dve polnilni mesti, ki bosta vezani na baterijski sistem iz sončne elektrarne, Poslovna cona Primskovo, kjer bodo štiri polnilna mesta, ter »Standard« Sotočje, kjer bosta 2 polnilni mesti. S tem bo omenjena občina zagotovila prehod prevoza potnikov na okoljsko čistejša vozila, s čimer se bo povečalo varovanje okolja in zagotovilo gospodarno ravnanje z javnim premoženjem. Projekt bo zaključen predvidoma jeseni 2022.

Projekt »DRR Kranj e-polnilnice« je sicer prva naložba iz evropskih skladov v finančni perspektivi 2014-2020, ki je v celoti namenjena e-polnilnicam. Do sedaj so bile namreč le-te posredno podprte v okviru projektov P+R (Park and Ride oz. parkiraj in presedi), e-parkirna mesta pa so bila le manjši del projektov, katerih namen je izvedba P+R sistemov. Le-te so že uvedli v Krškem, Ljubljani, Grosuplju, Kamniku, Sevnici, Šentjurju, Borovnici, Celju in Kopru, v okviru sistemov P+R pa je bilo do sedaj izvedenih okrog 100 parkirnih mest s polnjenjem za električna vozila.