Skoči do osrednje vsebine

Šest novih občin prejelo naziv Branju prijazna občina

Ministrstvo za kulturo je skupaj z Združenjem splošnih knjižnic in Skupnostjo občin Slovenije že peto leto zapored 3. decembra, na Ta veseli dan kulture, podelilo nazive Branju prijazna občina. Naziv, namenjen spodbujanju bralne pismenosti in kulture, so prejele občine Kozje, Lendava, Ribnica, Trbovlje in Vodice ter mestna občina Slovenj Gradec. Zbrane na podelitvi je nagovorila dr. Ignacija Fridl Jarc.

Skupinska fotografija prejemnikov naziva Branju prijazna občina skupaj z državno sekretarko in predsednico Združenja splošnih knjižnic

Prejemniki naziva Branju prijazna občina: Kozje, Lendava, Ribnica, Trbovlje in Vodice ter Mestna občina Slovenj Gradec | Avtor Nebojša Tejić/STA

1 / 3

Državna sekretarka dr. Fridl Jarc je v svojem nagovoru poudarila, da v letu, "ko častimo 30. obletnico naše samostojne države, in v mesecu, ko Slovenija zaključuje predsedovanje Svetu Evropske unije, Prešernov klic o 'edinosti, sreči in spravi' iz naše nacionalne himne Zdravljice in iz časov, ko svoboda besede ni bila samoumevna, v današnje razmere, ko se vsi soočamo s težko epidemijo, poziv, da kljub oteženim možnostim za druženje lahko v sebi ohranjamo radost nad dosežki evropskega prostora na področju spoštovanja človekovih pravic, tudi pravice do govora, pisanja, ustvarjanja, vedenja in znanja". 

Od leta 2017 je nazive Branju prijazna občina prejelo 52 občin. Naziv je veljaven tri leta, po tem obdobju pa prejemnica naziva strokovni komisiji ponovno predstavi svoje nove projekte. Tako je v letošnjem letu komisija naziv za nadaljnja tri leta potrdila 12 občinam. To so Brežice, Dolenjske Toplice, Domžale, Grosuplje, Hrastnik, Hrpelje-Kozina, Jesenice, Medvode, Slovenske Konjice, Šmartno pri Litiji, Tržič in Zreče.

Občine so pomembni dejavniki pri spodbujanju branja. Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal z namenom, da bi občine spodbudili k aktivnejši vlogi v lokalni skupnosti, da z zavestnim načrtovanjem, oblikovanjem in postavljanjem ciljev na tem področju sodelujejo pri izboljševanju bralne pismenosti in bralne kulture med prebivalci.

Kot je povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Heržan, občine, ki so pridobile nazive, "prepoznavajo področje knjige in branja kot enega od strateških področij v svoji lokalni skupnosti, kar dokazujejo s svojimi razvojnimi dokumenti na področju kulture, kjer ima vse, kar je povezano s knjigo, posebno mesto".

Predsednik Skupnosti občin Slovenije Peter Misja pa je poudaril, da občine, ki so bodisi podaljšale veljavnost certifikata bodisi so ga letos pridobile prvič, s svojimi dobrimi, drznimi in inovativnimi pristopi ter infrastrukturnimi obogatitvami, izražajo veliko mero skrbi za bralno kulturo in vedo, da je branje nepogrešljiva začimba življenja."