Skoči do osrednje vsebine

Razvojni center OECD o premostitvi vrzeli pri dostopu do cepiv in financiranju okrevanja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil zasedanja Razvojnega centra Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) na visoki ravni, ki je potekalo v hibridni obliki. Na zasedanju je bila potrjena sklepna izjava, v kateri je poudarek na vključujočem multilateralizmu ter na močnih in odgovornih nacionalnih institucijah.
Državni sekretar dr. Raščan med avdio-video konferenco

Državni sekretar dr. Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Visoki predstavniki držav članic Razvojnega centra OECD so razpravljali o dejavnostih za premostitev vrzeli pri dostopu do cepiv, vključno z ranljivostmi v proizvodnih zmogljivostih v različnih regijah v razvoju, ter o vprašanjih financiranja okrevanja po pandemiji covida-19.

"Slovenija je kot odgovorna članica mednarodne skupnosti do sedaj partnerskim državam darovala že več kot dva milijona odmerkov cepiv," je poudaril državni sekretar dr. Raščan. Prav tako je Slovenija namenila finančni prispevek v mehanizem COVAX AMC, ki manj razvitim državam omogoča dostop do cepiv. Državni sekretar je izpostavil še pomen krepitve odpornosti zdravstvenih sistemov ter dostopa do vode in sanitarne ureditve. To je bilo tudi v središču Sklepov Sveta o vodi v zunanjem delovanju EU, ki so bili sprejeti 19. novembra 2021 na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve v sestavi ministrov za razvoj.

"Pandemija je razkrila veliko in strukturno ranljivost družb. Zato je enako pozornost kot okrevanju potrebno nameniti tudi spodbujanju demokratičnih procesov in vključujočega upravljanja, vladavini prava ter omogočanju delovanja civilne družbe," je povedal državni sekretar. Prav tako je pohvalil delovanje Razvojnega centra na področju analiziranja položaja posameznih regij. Pri tem je posebej izpostavil nedavni večdimenzionalni pregled Zahodnega Balkana.

Visoki predstavniki so na zasedanju potrdili sklepno izjavo, v kateri je poleg vključujočega multilateralizma ter močnih in odgovornih institucijah poudarek na usklajevanju števila dobavljenih in darovanih odmerkov cepiv ter na potrebi po dodatnih finančnih virih za pospeševanje trajnostnega razvoja in odzivanje na podnebne spremembe.

V okviru Razvojnega centra OECD, ki je del tako imenovanega razvojnega grozda OECD, države članice in države v razvoju, ki niso nujno članice OECD, izmenjujejo izkušnje o ekonomskih in razvojnih politikah.