Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik ob selitvi UE Postojna: »To je dobrobit tako za zaposlene kot za uporabnike«

V Postojni je potekalo uradno odprtje prenovljene palače na naslovu Gregorčičev drevored 3, kamor se je preselila upravna enota, poleg nje pa še tamkajšnji pisarni Gurs in Ajpes. Prostore je slavnostno odprl minister za javno upravo Boštjan Koritnik. S prenovo in selitvijo so tako stranke kot zaposleni dobili primernejše prostore, z urejenim dostopom za gibalno ovirane osebe in dvigalom ter kot prva upravna enota tudi s taktilnimi oznakami za slepe in slabovidne.

Po dveh letih obnove smo čudovito stavbo, ki predstavlja simbol stavbne dediščine mesta, ponovno dali v uporabo in preprečili nadaljnje propadanje. Stavba, ki jo je zaradi neustrezne uporabe močno načel zob časa, je bila prenovljena v celoti. Med drugim je bila ojačana konstrukcija, zamenjano ostrešje, na novo urejene vse instalacije in hidroizolacija, zamenjano je bilo stavbno pohištvo. Ob tem smo posebno skrb namenili ohranitvi vseh vrednih elementov stavbne dediščine in pri obnovi, vredni približno 2,7 milijona evrov, upoštevali vse zahteve Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

»Izredno me veseli, da na Ministrstvu za javno upravo nadaljujemo z uspešnim postopnim zagotavljanjem posodobljenih poslovnih prostorov za naše centralizirane uporabnike in upravne enote, kar je vedno dvosmerna dobrobit. Pozitivno je tako za zaposlene, z vidika vpliva na dvig zagotavljanja kakovosti storitev, kot za uporabnike storitev, občanke in občane, državljanke in državljane.« Boštjan Koritnik, minister za javno upravo

Najbolj obsežna dela so bila izvedena v notranjosti objekta, kjer so bile izvedene tudi ojačitve nosilnih plošč, saj so se te zaradi prešibke in neustrezne armature izkazale kot zelo problematične. Posledično se je obnova podražila, predviden termin zaključka pa zamaknil. Precejšen delež opravljenih del je bil bolj restavratorske kot gradbene narave in temu primerno tudi bistveno bolj stroškovno obremenjujoč.

»Finančno gledano je šlo za zelo zahtevno operacijo, kar adaptacije objektov kulturne dediščine vedno so. Vseeno je treba vedeti, da je država dolžna poskrbeti za ohranitev takih objektov, da ti ostanejo tudi našim zanamcem,« je ob dogodku še povedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik.  

Načelnik upravne enote Postojna Marko Baša je izrazil veliko zadovoljstvo, da so zaposleni in stranke dobili primernejše, urejene in funkcionalne prostore. »Morda najpomembnejša stvar pa je, da smo čudovito stavbo, ki predstavlja simbol stavbne dediščine mesta, ponovno dali v uporabo in preprečili nadaljnje propadanje.«

Objekt na Gregorčičevem drevoredu 3 v Postojni je reprezentativen objekt, ki je bil zgrajen med obema vojnama, leta 1930. Prvotno se je v prostorih nahajala podružnica italijanske banke. Po vojni je do leta 2011 stavbo uporabljala policija, za tem pa je bil objekt prazen in je propadal. Stavbo je v zelo slabem stanju leta 2017 prevzelo Ministrstvo za javno upravo, in se konec leta 2019 lotilo temeljite rekonstrukcije.