Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan se je v imenu predsedstva Svetu EU udeležil konference o dialogu o prihodnosti Evrope

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je odzval vabilu madžarske ministrice za pravosodje in kolegice v Svetu za splošne zadeve EU Judit Varga in v imenu predsedstva Svetu EU v Budimpešti nagovoril udeležence konference z naslovom "Dialog o prihodnosti Evrope: Ali je širitev ključ do prihodnosti?".
Državni sekretar Dovžan med nagovorom

Državni sekretar Dovžan med nagovorom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 4

V svojem nagovoru je državni sekretar Dovžan poudaril, da je širitev EU geostrateškega pomena in zato tudi prednostna naloga slovenskega predsedstva Svetu EU. Pozdravil je Izjavo z vrha EU-Zahodni Balkan, sprejeto 6. oktobra na Brdu pri Kranju, ki potrjuje neomajno podporo EU evropski perspektivi Zahodnega Balkana in zavezanost širitvenemu procesu. Širitveni proces je najmočnejše orodje EU za preoblikovanje regije in spodbujanje vrednot, kot so demokracija, pravna država in svoboda medijev.

Državni sekretar je udeležencem predstavil dosedanje aktivnosti slovenskega predsedstva Svetu EU ter poudaril, da si močno prizadevamo za soglasje o širitvenih sklepih. Še vedno upamo na napredek v dialogu med Bolgarijo in Severno Makedonijo, ki bi omogočil začetek pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo. V decembru pripravljamo tudi medvladni konferenci s Črno goro in Srbijo. Slednjo podpiramo pri njenih prizadevanjih, da bi odprla nadaljnja pogajalska poglavja.

Ob robu konference se je državni sekretar Gašper Dovžan bilateralno srečal z ministrico Judit Varga. Izmenjala sta poglede na teme, ki jih bo na decembrskem zasedanju obravnaval Svet za splošne zadeve. Na ministrstvu za zunanje zadeve in trgovino se je državni sekretar Dovžan srečal z državnim sekretarjem Leventom Magyarjem, s katerim sta pregledala dvostransko sodelovanje med državama.