Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Valentinčič pri Slovencih v Nišu

Državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Dejan Valentinčič je včeraj obiskal slovensko narodno manjšina v Nišu. Obiskal je dve delujoči društvi v tem mestu, Slovensko kulturno skupnost niškega okraja »France Prešeren« in društvo slovensko – srbskega prijateljstva »Zdravica« v Nišu.
Državni sekretar in Slovenci stojijo.

Državni sekretar s Slovenci v Nišu. | Avtor: USZS

1 / 3

Predstavniki društev so državnega sekretarja seznanili s svojimi dejavnostmi in izzivi s katerimi so se srečevali v iztekajočem letu, ki ga je tudi letos zaznamovala epidemija. Učiteljica slovenskega jezika gospa Tatjana Bukvič pa ga je seznanila s potekom pouka slovenskega jezika, ki ga izvaja v prostorih društva »France Prešeren«. Državni sekretar je pohvalil njihovo zavzetost, posebej delo z mladimi in izrazil bližino Urada, da jim po najboljših močeh stoji ob strani pri doseganju skupnega cilja  - ohranjanja slovenske identitete.

Osrednji dogodek obiska dr. Valentinčiča pa je bila predaja knjižnega daru Mohorjeve družbe iz Celovca, ki že 20. leto v okviru dobrodelne akcije »Podarimo knjige«, v sodelovanju z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, podari knjige tudi slovenskim skupnostim izven njenih meja. Tokrat je knjižni paket s številnimi, vsebinsko raznolikimi knjigami za vse starostne skupine prejelo društvo  slovensko – srbskega prijateljstva »Zdravica« v Nišu, ki ga je predalo mestni knjižnici »Stevan Sremac«, ki bo v svojih prostorih uredila Slovenski knjižni kotiček. S tem pomembnim darom, Mohorjeva družba v Celovcu podpira in krepi kulturo branja ter tudi slovenskim rojakom po svetu omogoča dostop do sodobne literature v slovenskem jeziku. Letošnji prejemniki daru, Slovenci v Nišu so se knjig zelo razveselili in jih bodo gotovo z veseljem vzeli v roke.