Skoči do osrednje vsebine

Sestanek direktorjev za obrambno politiko EU o strateškem kompasu

V Bruslju je v četrtek, 2. decembra 2021, potekal sestanek direktorjev za obrambno politiko EU, ki je bil namenjen razpravi o osnutku dokumenta strateškega kompasa.

Direktorji, med njimi generalni direktor Direktorata za obrambno politiko na Ministrstvu za obrambo mag. Uroš Zorko, so izmenjali mnenja o različnih poglavjih dokumenta (Act, Invest, Secure, Partner) z namenom okrepitve in razjasnitve posameznih predlogov besedila, kar bo prispevalo k pripravi prve revizije, ki bo predstavljena januarja 2022. V ospredju so bila vprašanja glede oblikovanja zmogljivosti za hitro premeščanje sil, nabora orodij za zoperstavljanje hibridnim grožnjam (Hybrid Toolbox), pospešitve postopkov odločanja prek uporabe pogodbenih določil unije, razvoja potrebnih vojaških zmogljivosti in nadaljnje krepitve partnerstva z Natom.

Srečanje se je končalo z delovnim kosilom ob prisotnosti pomočnika generalnega sekretarja za nove izzive pri Natu Davidom van Weelom. Pogovarjali so se o prihodnjem sodelovanju med EU in Natom na področju novih prebojnih tehnologij v okviru strateškega kompasa in revizije Natovega strateškega koncepta ter podpisa tretje skupne deklaracije EU-Nato.

Na sestanku so v okviru slovenskega kulinaričnega tedna, ki poteka na Svetu EU, postregli s slovenskimi jedmi.