Skoči do osrednje vsebine

Odstiramo nove poti za povezovanje kulture in gospodarstva

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je 2. decembra udeležila otvoritvene konference Centra za kreativnost, namenjene prijaviteljem na javni razpis Ministrstva za kulturo "Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – Center za kreativnost 2022". Na konferenci so predstavili razpis, kriterije in način financiranja ter ostale ključne informacije v zvezi z razpisom.

"Vesela sem, da naše ministrstvo v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje in Centrom za kreativnost kot njegovim sestavnim delom danes že tretje leto zapored v okviru kohezijskih finančnih spodbud odstira nove poti za povezovanje kulture in gospodarstva. S tem projektom tkemo vedno bolj gosto in filigransko oblikovano čipko stičišč, na katerih se srečujejo, dopolnjujejo in navdihujejo ustvarjalnost posameznika na eni ter pričakovanja, potrebe in povpraševanje trga na drugi strani. Ustvarjalnost je tista, ki spodbuja družbeni razvoj in obenem premislek o ključnih okoljskih, naravovarstvenih, gospodarskih in civilizacijskih, humanističnih izzivih prihodnosti, zato je še toliko bolj pomembno, da vstopa v procese, ki določujejo življenjski vsakdan čim širše javnosti. Pri tem je umetniško ustvarjanje pred izzivi, kako v tržnih procesih ohraniti svoj kreativni značaj in namesto komercializacije sveta spodbujati njegovo estetizacijo in humanizacijo," je uvodoma povedla državna sekretarka dr. Fridl Jarc.

Udeleženci so imeli na konferenci priložnost slišati prejemnike prejšnjih razpisov Centra za kreativnost, ki so predstavili svoje podprte projekte. Na konferenci so med drugim govorili o analizi prejšnjih dveh razpisov in se poglobili v upravičene in neupravičene stroške ter osvetlili najpogostejše napake pri poročanju projektov.

V sklopu dogodka je potekalo tudi svetovanje 1:1, kjer so lahko kandidati iz prve roke pridobili osnovne informacije o prijavah.

Konferenca je zaradi zdravstvenih razmer potekala v živo in prek spleta. Dogodka se je v živo udeležilo 40 oseb, prek spleta pa je konferenco spremljajo 100 oseb. 

Ob koncu svojega nagovora je državna sekretarka izrazila željo, da bi "čim več inovativnih podjetniških idej uspešno vzniknilo tudi na področju literarnega turizma in kulturne dediščine, saj sta nas prav naša pisana beseda in izjemna kulturna dediščina pomembno sooblikovali v narod".

Konferenca je prvi dogodek v nizu izobraževanj in svetovanj za razpis.

Program izobraževanj ob razpisih Centra za kreativnost (CzK) je objavljen na strani czk.si.