Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek na tradicionalnih posvetih Zadružne zveze Slovenije

Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil letošnjih tradicionalnih posvetov Zadružne zveze Slovenije (ZZS), ki so potekali v avdio vizualni obliki. Minister je na posvetih izpostavil pomembno vlogo zadrug v novi skupni kmetijski politiki (SKP) 2023 – 2027.

Udeležence posvetov za Ljubljansko, Kamniško-Zasavsko, Gorenjsko, Južno ter Severno-Primorsko in Notranjsko regijo je minister nagovoril v sredo, 1. 12., za Celjsko, Koroško-Savinjsko-Šaleško, Ptujsko-Ormoško, Prekmursko-Prleško, Štajersko, Dolenjsko-Belokranjsko in Posavsko regijo pa danes, 3. 12. 2021.

»Strateški načrt SKP 2023 – 2027 je pomembno orodje za spodbujanje in usmerjanje razvoja, ne smemo pa ga jemati kot izključni dejavnik odločitve. K ureditvi razmer na trgu moramo prispevati vsi, in tu ste zadruge ključne. Naredil bom vse, da bomo za prihodnjo obdobje skupne kmetijske politike pridobili vsa dodatna finančna sredstva in da bo vsak dodan evro naložen v prehransko varnost Slovenije. Vzpostaviti pa moramo sistem, da se bodo kmetje odločali na podlagi ekonomskih rezultatov kmetije, instrumenti skupne kmetijske politike pa bodo služili le kot pomoč in usmeritev.« je poudaril minister Podgoršek, ki je izpostavil še pomen sodelovanja in povezovanja za graditev močne verige preskrbe s hrano, ki bo izboljšala položaj kmeta. Ob tem vidi vlogo politike torej predvsem v uveljavi sistemskih ukrepov ter zagotavljanju finančnih spodbud in podpor, zadruge pa kot nosilca oblikovanja ekonomsko uspešnih zgodb slovenskih kmetij.

ZZS z vsakoletnimi tradicionalnimi regijskimi posveti on koncu leta strne pregled iztekajočega se leta, ter začrta ključne tematike zadrug v prihodnjem letu. Letos so bile na posvetih izpostavljene tematike poleg strateškega načrta SKP 2023 – 2027 tudi digitalizacija zadrug ter finančna uspešnost njihovega poslovanja v 2020.

Več o programu tradicionalnih posvetov ZZS najdete na spletni strani Zadružne zveze Slovenije.