Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na mednarodni konferenci Rome MED 2021 – Sredozemski dialogi o prihodnosti Sredozemlja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Rimu udeležil mednarodne konference Rome MED 2021 – Sredozemski dialogi, ki letos poteka pod naslovom Sooblikovanje prehodov. Minister dr. Logar je skupaj s portugalskim zunanjim ministrom Augustom Santosom Silvo, španskim zunanjim ministrom Joséjem Manuelom Albaresom Bueno in hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom nastopil na panelu o skupnih sredozemskih dobrinah.

»Ponosni smo, da se je Slovenija vključila v skupino EUMED, kjer odlično sodelujemo tudi zunanji ministri. Pomembno je, da si države na obeh obalah Sredozemskega morja prizadevamo za skupne vrednote in cilje, čeprav v različnem tempu, za boljšo prihodnost,« je poudaril minister dr. Logar.

Minister dr. Logar je na panelu z naslovom »Sredozemsko skupno dobro: pozitivni obeti za prihodnost širšega Sredozemlja« poudaril, da je ustvarjanje gospodarskega razvoja in stabilnost naravnih življenjskih virov v Afriki ključnega pomena za zmanjšanje migracijskega pritiska. »Pred nami je zahtevno obdobje in brez ustreznega ukrepanja bodo naše težave čez 30 let neobvladljive. Potrebujemo okrepitev sodelovanja med Evropsko unijo in Afriko ter osredotočenost vseh držav članic in Unije kot celote na Afriko,« je povedal minister dr. Logar. Poudaril je tudi pomen skupnega soočanja s podnebnimi spremembami in energetsko krizo ter boljše uporabe virov EU za odzivanje na skupne izzive.

Konferenca Rome MED je ena osrednjih konferenc, posvečena dialogu na visoki ravni o aktualnih vprašanjih v Sredozemlju ter na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki. Poteka že sedmič, in sicer v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike ter Inštituta za mednarodne politične študije (ISPI). Cilj konference je iskanje »pozitivne agende« in ponoven razmislek o tradicionalnih pristopih pri odzivanju na skupne izzive tega prostora, med katerimi so skupna varnost, migracije, skupna blaginja, civilna družba in kultura. Vključuje voditelje in predstavnike vlad, predstavnike civilne družbe, podjetij, medijev in akademske sfere.

Ob robu konference se je minister dr. Logar srečal tudi z italijanskim ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Luigijem Di Maiem. Govorila sta predvsem o dvostranskih vprašanjih med državama, pri katerih je minister dr. Logar izrazil zadovoljstvo nad uzakonitvijo vladne uredbe o postopku vračanja Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti. Izmenjala sta tudi poglede glede ključnih evropskih dosjejev v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.